© Yeraltı Haber 2021

Yerkürenin En Büyük Madencileri Demir Cevheri İçin Uyarıda Bulunuyor!

Madencilik firması BHP Group'un,  demir cevherinde süregelen üretim zayıflığına dikkat çekmesinin ardından Dalian-Çin ile Singapur demir cevheri vadeli işlemlerinde endeks yükseldi, ancak kazançlar, en büyük çelik üreticisi ülke olan Çin'de ortaya çıkan Korona salgını endişeleri ve çelik üretimine uygulanan kontroller sonucu sınırlı kaldı.

Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda en çok işlem gören Eylül ayı ürünü demir cevherinin fiyatı, iki günlük kayıpların ardından %1,6 oranında artışla ton başına 916 Yuan (142,51 ABD Doları) oldu.

Çelik üretiminin bileşeni durumundaki demir cevherinin Singapur Vadeli İşlemler Borsası’ndaki en hareketli Haziran sözleşmesi, Greenwich zamanına göre 03:05'e kadar %0,6 oranında artışla ton başına 152,40 ABD Doları oldu.

Borsada işlem gören madencilik firmaları arasında yerkürenin en büyüğü durumundaki BHP firmasının, Korona salgını bağlantılı işgücü kıtlığı oluşmasının firmanın Avustralya'nın Pilbara bölgesindeki demir cevheri üretimini artırma çabalarına olumsuz yönde baskı yapması nedeniyle Mart ayında biten çeyrekteki demir cevheri üretimi öngörülerin gerisinde kaldı.

Firma ayrıca 2022 mali yılı giderleri ile üretim rakamı öngörülerini gerçekleştirme yolunda olmasına karşılık Haziran ayında sona eren ikinci çeyrekteki üretim rakamının işgücü devamsızlığından etkileneceğini öngördüğü uyarısını yaptı.

BHP firmasının kendi üretim rakamı ile ilgili olarak açıkladığı durum, yerkürenin en büyük demir cevheri üreticisi durumundaki Rio Tinto firmasının beklenenden düşük gelen yılın ilk çeyreği ürün gönderim raporu ile Brezilyalı madencilik firması Vale SA'nın yine ilk çeyrek dönemdeki demir cevheri üretiminin %6 oranında gerilediğini açıklaması sonucunda ortaya çıkan sunum endişelerini artırmakta.

Ancak diğer yandan demir cevheri piyasaları aynı zamanda, Korona salgını karantinaları nedeniyle ekonomik büyümenin yavaşladığı ve yetkililerin çelik üretimini düşürmeye devam etme sözü verdiği Çin'deki istem beklentileri ile ilgili endişelerle de karşı karşıya.

ING emtia birimi stratejistleri yayınladıkları bir notta, "Piyasa, büyük madencilik firmalarının, içinde bulunduğumuz yılın birinci çeyreğindeki zayıf ürün gönderimleri de içerisinde olmak üzere bir dizi ögenin etkisi altında kalırken, istem görünümü Çin'deki büyüme endişeleri ile ham çelik üretimine uygulanan kontroller nedeniyle gölgelendi." yorumunda bulundular.

Ne var ki çelik üretimi üzerindeki kontroller Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda fiyatları desteklerken inşaat demirinin fiyatı %1,6 oranına kadar yükselerek iki haftanın en yüksek düzeyine yaklaştı.

Sıcak haddelenmiş rulonun fiyatı %0,3 oranında artışla iki haftanın doruğuna yakın işlem görürken paslanmaz çeliğin fiyatı %0,3 oranında geriledi.

Dalian Emtia Borsası’nda koklaşabilir taş kömürünün fiyatı %1 oranında yükselirken kok kömürünün fiyatı, edinim konusundaki endişelerin artması nedeniyle %1,3 oranında yükseldi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER