© Yeraltı Haber 2021

YK Enerji’den Çevreyle Dost Madencilik Örneği!

Muğla’daki kimi maden sahaları ve döküm alanlarında, 22 bin 100 zeytin ağacından hasat yapılıyor. Bölgede üretilen zeytinden elde edilen zeytinyağı bölge halkı için en önemli geçim kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor.

Muğla’nın Milas ilçesinde yerli linyit kömürü kullanarak elektrik üretmek amacıyla, sırasıyla 1987 ve 1995 yıllarında devreye alınan iki santralin döküm sahaları ve terkedilen kazı alanları yeşillendi. Bölgeye dikilen 22 bin 100 zeytin ağacından elde edilen zeytinyağlarının kalitesi de dikkat çekiyor.

Zeytin ağaçları sayesinde hem bölgede ek istidam yaratılıyor hem de Milas zeytinyağının dünyada tanınmasına katkı sağlanıyor. Maden sahalarında bulunan zeytinliklerden yılda 40 ton zeytin toplanıyor. Toplanan zeytinlerden 8 ton kaliteli zeytinyağı çıkarılıyor. Projenin madenin işletme süreci dolacak olan 2038’e kadar devam edeceği belirtiliyor.

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ. Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Çevreyle uyumlu, dost madenciliğin bir örneğini görüyorsunuz burada. Bizler madencilik yapıp madeni kullandıktan sonra kapattığımız alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz” dedi. Her yıl binlerce ton kömür çıkarılan Milas havzasında madencilik faaliyetleri için kullanılan araziler ise kaderine terk edilmiyor” dedi. Dinç, “Devletimiz buradaki faaliyet tamamlanınca araziyi eski haline dönüştürmek adına buraya 7.200 adet zeytin ağacı dikmiş. Biz de bu kıymetli devlet geleneğimizi sürdürmek adına terk edeceğimiz maden sahalarını eski formlarına ulaştırmak için ormanı alanı ise ormana, tarım alanı ise tarıma yeniden kazandırma sözümüzün arkasındayız. Sahalarımızda 22.100’ü zeytin ağacı olmak üzere, toplamda yaklaşık 420 bin ağaca sahip çıkmamız ise bunun en gözle görülür kanıtı ve kazandırdığımız yeni yeşil alanlarla da bu süreç devam edecek” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER