Yozgat Çimento Fabrikasında Klinker Üretimi Durduruldu!
GÜNDEMYibitaş, Yozgat çimento fabrikası klinker üretim hattının faaliyetlerine geçici olarak ara verdiğini açıkladı.
Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Piyasa koşulları ve bakım çalışmaları dahilinde, şirketimiz Yozgat Çimento Fabrikası klinker üretim hattının yaklaşık olarak 2 (iki) aylık bir süre için geçici olarak faaliyetinin durdurulmasına karar verilmiştir. Üretim planlaması kapsamı neticesinde ve piyasa koşulları öngörüsü dahilinde anılan sürede klinker stoklarımız, çimento üretim ve satış ile klinker satış taleplerini karşılayacak seviyededir. Dolayısıyla devam eden duruştan çimento üretim ve satışlarımız etkilenmeyecektir.” ifadelerine yer verildi.
Yibitaş Yozgat Çimento Fabrikası
Yibitaş Yozgat Çimento Fabrikası, Yozgat İşçi Birliği İnşaat Malzemeleri Ticaret ve Sanayi A.Ş, 1973 yılında 696 bin metrekarelik bir alanda kuruldu. Sırasıyla 1976’da çimento değirmeni, 1978’de de bin 600 ton/gün klinker üretim kapasitesiyle ön ısıtıcılı, kuru sistem döner fırınının devreye alındığı fabrikada, 1990’da klinker üretim kapasitesi 2 bin ton/güne yükseltildi.
Lafarge ile yapılan anlaşma ile birlikte Yibitaş, faaliyetlerini uluslararası boyuta taşıdı.
2007 yılında fabrika hisselerinin satılmasıyla, Portekiz çimento grubu Cimpor’a devrolan fabrikanın üretim kapasitesi yapılan iyileştirmelerle 2 bin 400 ton/güne çıkarıldı.
Klinker Nedir?
Klinker, çimento üretimi sırasında pişmiş kil ve kalkerlerin birleşiminden oluşan iri taneli malzemedir. Çimentonun bir önceki safhası olarak adlandırılabilir. Yapısında pişirilmiş biçimde %30 kil ve %70 oranında kalker içerir. Çimento haline getirilmeden önce ağırlıkça %2-6 oranında alçıtaşı ile karıştırılır ve iyice öğütülür. Klinker çok değişebilen bir malzemedir. Bu nedenle asfalt yapımında kullanılması durumunda uygun şartnameler kullanılır.
Klinker kendi başına da bağlayıcı özellik gösterir ve su ile reaksiyon vererek hızla donar. Alçı ile beraber öğütülen klinker (çimento) ise daha yavaş donarak betona şekil verilmesine ve kalıplara düzgün yerleştirilmesine fırsat sağlar.
İlginizi Çekebilir