© Yeraltı Haber 2021

Yusufeli Barajı’nın İnşaatı Tamamlandı!

Artvin’de Çoruh Nehri üzerine yapılan 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nın inşaatı tamamlandı.

Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' kategorisinde 3’üncü en yüksek barajı olacak 410 kilometrelik uzunluğa sahip Artvin’deki Çoruh Nehri üzerinde, 26 Şubat 2013 tarihinde temeli atılan Yusufeli Barajı ve hidroelektrik santralinin inşaatı tamamlandı.

Yusufeli Barajı’nda, 558 megavat kurulu güce sahip santral yer alıyor.

Tamamı Türk mühendisler tarafından inşa edilen barajda yıl sonunda su tutulması hedefleniyor.

Baraj inşaatında, 440 metre temel kotundan başlanarak, 710 metre kotuna yükselecek olan 275 metrelik gövde inşa edildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) 26'ncı Bölge Müdürlüğü Yusufeli Barajı ve HES Şube Müdürü Sezai Yıldız konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Yusufeli Barajı’nda gövde inşaatlarımızı temmuz ayında tamamladık. Yıl sonu itibarıyla su tutma noktasında herhangi bir eksiğimiz kalmayacak. Toplam kurulu gücümüz 558 megavat, yıllık enerji üretimimiz ise yaklaşık 1 milyon 888 bin kilovat saattir. Bu da illi ekonomiye 2 milyar TL’lik bir katkı sağlayacak. Yusufeli Barajı’nın inşaat maliyetleri yanında bir de alt kalemlerde yapılan çalışmalar var. Ortalama 20 milyar TL’lik bir yatırım maliyeti söz konusudur. Milli ekonomiye 2 milyar TL’lik katkısı olacak Yusufeli Barajı, yaklaşık 10 yılda kendisini amorti edecek. 12’nci ayda su tutacağımız için program dahilinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda yeni ilçe merkezi, kısmen ve tamamen su altında kalacak köylerin yeni yerleşim yerlerindeki çalışmalar sürüyor, aynı zamanda su altında kalacak kara yolları noktasında da 64 kilometrelik yolun 55 kilometresi tünelden oluşuyor. Tüm bu çalışmaların yıl sonunda tamamlanması için çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER