© Yeraltı Haber 2021

Zigana Tüneli’nde Işık Görünüyor!

Temeli, 17 Mart 2017’de atılan Zigana Tüneli’nde sona yaklaşılıyor. Zigana Tüneli, imalatı tamamlandığında dünyanın en uzun ikinci, Avrupa’nın ise çift tüplü kategorisinde en uzun karayolu tüneli sıfatına sahip olacaktır.

Tünel, Doğu Karadeniz, Orta Doğu, Kafkaslar ve İran’ı birbirine bağlayan İpek Yolu üzerinde olup güzergahın Gümüşhane ile Trabzon arasındaki ulaşımı 40 dakika kısaltması hedefleniyor. Yeni Zigana Tüneli’nde Doğu Karadeniz’de yer alan Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlamaktadır.

Kazı çalışmalarında sona gelinen tünelde bugün (13.01.2022) Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da katılımıyla ışık görme tüneli düzenlenecektir.

Türkiye’de İlk Kez Dikey Şaft Yapıldı

Havalandırma sistemi için ise Türkiye’de ilk defa karayollarında uygulanan dikey şaft sistemi imal edilmiştir. Tünel’de her bir istasyonda 1 kirli, 1 temiz olmak üzere 3 istasyonda toplamda 6 şaft yapısı bulunuyor.

Yeni Zigana Tüneli Trabzon Aşkale karayolunun 44. Kilometresinde 1015 metre kotunda başlayıp 1264 metre kotuna ortalama %3.30 eğimle tırmanmaktadır. Tünel, 67. Kilometrede yer alan Gümüşhane karayoluna köprülü kavşak ile bağlanıyor. Tünel 12 metre genişliğinde olup 2x2 yol standartlarına sahiptir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER