© Yeraltı Haber 2021

Zonguldak Kilimli Yolu Projesi Kapsamındaki Yatırımlar Hizmete Sunuldu!

Karayolları Genel Müdürlüğünce Zonguldak'ta hayata geçirilen Zonguldak-Kilimli Yolu ve Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Tünelleri, Uzunkum Tüneli, Aslankayası Tüneli, Karaelmas ve Uzunkum Kavşakları ile Zonguldak-Ereğli Yolu Değirmenağzı 1 ve 2 Tünelleri, Kozlu Viyadüğü ve Köprüleri, Ereğli Hastane ve Karaelmas Köprülü Kavşakları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı ile katıldığı törenle hizmete sunuldu. 5 Şubat Cumartesi günü gerçekleşen törende Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarından bürokratlar ve vatandaşlar yer aldı.

“Karadeniz'in üretim ve lojistik üssü hâline dönüşen bu şehrin önünde artık yeni bir sayfa açılıyor"

Cumhuriyetle birlikte il statüsü kazanan Zonguldak'ın çalışmanın, alın terinin, emeğin sembolü olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Madenlerde ve demir-çelik fabrikalarında çalışan işçilerin başlarındaki baret, ellerindeki kara, yüreklerindeki ateş bu şehrin üretim gücünün sembolüdür. Filyos Projesi başta olmak üzere, yeni atılımlarla kabuğunu kırıp tüm Karadeniz'in, tüm bölgenin üretim ve lojistik üssü hâline dönüşen bu şehrin önünde artık yeni bir sayfa açılıyor. Biz de Zonguldak'ı bu aydınlık geleceğine uygun altyapılarla, eser ve hizmetlerle donatarak büyük ve güçlü Türkiye'nin parlayan yıldızı hâline getirmenin gayreti içindeyiz. Resmî açılışını yapacağımız yatırımlar da işte bu amaca yöneliktir" şeklinde konuştu.

“Kırk dakika süren Zonguldak-Kilimli arasındaki ulaşım beş dakikaya düşecek"

Zonguldak-Kilimli Yolu üzerinde inşa edilen tünellere, ülkemizin fikir ve ilim dünyasının önemli simalarından Prof. Dr. Teoman Duralı'nın ismini verdiklerini kaydeden Erdoğan, projeye ilişkin şunları söyledi: “Yapımı tamamlanan Zonguldak-Kilimli Yolu'nun, Prof. Dr. Teoman Duralı bir ve iki tünellerinin, Karaelmas ve Uzunkum kavşaklarının resmî açılışını buradan yapıyoruz. Proje sayesinde, kırk dakika süren Zonguldak-Kilimli arasındaki ulaşım beş dakikaya düşecek. Hem yolun yarı yarıya kısalması hem seyahat süresinin azalması sayesinde, Zonguldak'la Kilimli'yi âdeta bütünleştirmiş oluyoruz."

“Zonguldak'ın kalkınmanın temel altyapısı olan ulaşımdaki bu imkânları en iyi şekilde değerlendireceğinden şüphe duymuyorum"

“Açılışını yapacağımız bir başka önemli ulaştırma yatırımı, Zonguldak-Karadeniz Ereğli Yolu, Değirmenağzı bir ve iki tünelleri, Kozlu Viyadüğü ve Köprüleri, Ereğli Hastane ve Karaelmas Köprülü Kavşaklarıdır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yatırım tutarı 1 milyar 180 milyon lira olan bu proje sayesinde artık, Zonguldak ile en büyük ilçesi Karadeniz Ereğli arasındaki ulaşım daha hızlı ve konforlu şekilde sağlanabilecektir. Her iki istikametteki tünel, köprü, kavşak projelerinin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Zonguldak'ın kalkınmanın temel altyapısı olan ulaşımdaki bu imkânları en iyi şekilde değerlendireceğinden şüphe duymuyorum."

Zonguldak-Kilimli Yolu Projesi ile yıllık toplam 155,2 milyon TL'lık tasarruf sağlanacak

11. Kalkınma Planı kapsamında Filyos Limanı'na da ulaşım sağlayacak şekilde projelendirilen toplam 34 kilometrelik Zonguldak-Kilimli Yolu'nun hizmete sunulan kesiminde; tamamı çift tüplü inşa edilen 1.546 metrelik Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı-1 Tüneli, 337 metrelik Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı-2 Tüneli, 237 metrelik Uzunkum Tüneli ve 382 metrelik Aslankayası Tüneli olmak üzere toplam 2.502 metrelik tünel imalatı ile toplam uzunlukları 457 metre olan Karaelmas-1 ve Uzunkum Köprülü Kavşakları yer alıyor.

Yerleşim alanlarından geçen transit trafiğin şehir dışına alınarak bölgedeki ulaşımı rahatlatan projenin tamamının hizmete sunulmasıyla; Zonguldak ili ile Kilimli ilçesi bölünmüş yol standardında birbirine bağlanmış olacak. Proje ile zamandan 135 milyon TL, akaryakıttan 20,2 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 155,2 milyon TL'lık tasarruf sağlanacak; karbon salınımında da 4.225 tonluk azalma gerçekleşecek.

Sinop, Bartın ve Zonguldak illerinin Düzce, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul'a ulaşımı kolaylaşacak

Projenin tamamı hizmete girdiğinde ayrıca Batı Karadeniz Sahil Yolu projesinin önemli bir bölümünü oluşturan güzergah ile Sinop, Bartın ve Zonguldak illerinin Düzce, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul'a ulaşımı kolaylaşacak.

Bölgedeki Sınai Kaynaklı Trafik Yoğunluğu Rahatlatıldı

Yoğun taşıt trafiğine sahip Zonguldak-Ereğli Yolu ise 45,7 kilometre uzunluğunda, 2x2 şeritli, bitümlü sıcak karışım (BSK) kaplamalı bölünmüş yol olarak inşa edildi. Yolda; 2x248 metrelik Erdemir-Ereğli, 2x115 metrelik Ereğli Hastanesi, 56 metrelik Karaelmas Köprülü Kavşakları, 54 ve 84 metrelik Kozlu köprüleri, 260 m'lik Kozlu Dengeli Konsol Viyadüğü ile 344 ve 1.460 metrelik Değirmenağzı I ve II Tünelleri yer alıyor.  

Zonguldak-Ereğli Yolu ile, bölgedeki sınai kaynaklı trafik yoğunluğu rahatlatılarak daha güvenli, konforlu ve ekonomik ulaşım imkanı sağlandı. Yol ile ayrıca, Sarp Sınır Kapısı'ndan başlayıp, Karadeniz sahili boyunca doğu-batı yönünde uzanarak Sakarya'da 3. Boğaz Geçişine bağlanması hedeflenen Karadeniz Sahil Yolu'nun Batı Karadeniz etabının tamamlanmasına önemli katkı sunuldu.

Batı Karadeniz ile Marmara Bölgesi arasındaki ulaşım standardını yükselten proje ile Amasra başta olmak üzere bölgedeki turizm merkezlerinin kapasitesi artırıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER