© Yeraltı Haber 2021

"Zonguldak Kömür Jeoparkı Projesi" Lansmanı Gerçekleştirildi!

Zonguldak'ın UNESCO Küresel Jeopark Ağına katılımını sağlamak amacıyla hazırlanan "Zonguldak Kömür Jeoparkı Projesi" lansmanı gerçekleştirildi. Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz'ın katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıya, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı.

Vali Tutulmaz konuşmasında, Zonguldak’ın marka değerini arttırmak amacıyla başlatılan tanıtım faaliyetlerine çeşitli projelerle devam edildiğini belirtti. Ankara Üniversitesi öğretim üyesi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi başkanı, Prof. Dr. Nizamettin Kazancı'nın Jeoparkların tanıtımına ilişkin konuşması sonrasında Zonguldak Kömür Jeoparkı Projesine ilişkin paydaşların görüş ve önerileri alındı.

Zonguldak Kömür Jeoparkı Projesi

Zonguldak; sahip olduğu değişik boyut ve tipteki mağaraları, obruk ve kanyonları, taşkömürü varlığı ve işletmeleri ile öne çıkmaktadır. Taşkömürü ve içinde yataklandığı karbonifer kayaçlar 325-350 milyon yıl öncesine ait olup, yalnız ülkemizde değil Avrupa ve Asya'da da çok az yerde bulunmaktadır ve bilimsel açıdan benzersiz nitelikler taşımaktadır.

Zonguldak'ın UNESCO Küresel Jeopark Ağı'na dahil olması amacıyla Zonguldak İl Özel İdaresinin hazırladığı projeye Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı destek vermiş olup 2018 yılında çalışmalar başlatılmıştır. UNESCO Küresel Jeopark Adaylığı için 25.06.2021 tarihinde Türkiye Milli Komisyon Başkanlığı’na iyi niyet mektubu ile yapılan müracaat akabinde Zonguldak’ta Jeopark adaylık süreci resmi olarak başlatılmıştır.

Doğanın ve jeolojik mirasın korunmasına ve doğa turizminin geliştirilmesine katkı sağlayan; nadir, estetik, bilimsel ve ekonomik anlamda değer taşıyan jeolojik, jeoformolojik, biyolojik ve kültürel miras unsurlarının birlikte bulunduğu doğal alanların eğitim, turizm ve ekonomik amaçlı düzenlenerek; yörenin tüm dünyaya tanıtımını sağlayan ve yerel kalkınmaya katkıda bulunan sınırları belli coğrafi alanlar olarak tanımlanan “Jeopark” unsurları açısından Zonguldak oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Zonguldak; taşkömürü varlığı başta olmak üzere, tarihi, kültürel, ekolojik, arkeolojik, doğal, endüstriyel ve jeolojik miras unsurları ile farklı kayaç ve mağara oluşumlarıyla küresel jeopark ağına katılabilecek çok güçlü bir adaydır.

UNESCO Küresel Jeopark Ağında 2021 yılı itibariyle, uluslararası tescilini tamamlamış 44 ülkeden 161 Jeopark bulunmaktadır. Ülkemizde ise yalnızca Manisa’da bulunan Kula-Salihli Jeoparkı UNESCO Küresel Jeoparkı üyeliğine kabul edilmiştir.  Ana teması kömür olarak belirlenen ve 2 senelik adaylık süreci resmen başlayan “Zonguldak Kömür Jeoparkı” Projesinin tanıtımına ve farkındalık kazandırılmasına yönelik çalışmalara hızlıca başlanmıştır. 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER