Enerji Bakanı Fatih Dönmez bor ve bor ürünleri ihracatında 2022’de yeni bir rekor kırılacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin bor ve bor ürünleri ihracatında 2021’de kırdığı rekoru, 2022 yılında geçeceğini söyledi. 2022’de 1,1 milyar dolarlık ihracat öngördüklerini kaydeden Bakan Dönmez, bor ürünlerinde katma değer oluşturmak üzere lityum karbonat ve ferrobor üretim tesisleri kurmayı hedeflediklerini de duyurdu.
Türkiye, 2021 yılında bor ve bor ürünlerinin ihracatından toplam 1 milyar 30 milyon dolar elde ederek bir rekora imza atmıştı.
Dünyada en çok bor rezervine sahip ülke konumundaki Türkiye, son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarla ihracat miktarı ve elde ettiği gelir tutarını da büyüttü.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2021’de 2,6 milyon ton bor ve bor ürünü satıldığını ve bu miktarın 2,5 milyon tonunun ihraç edildiğini söyledi. Bakan Dönmez konu ile ilgili açıklamasında “Bundan da 1 milyar 30 milyon dolarlık satış geliri elde ettik. Bu tüm zamanların rekoru” dedi.
Fatih Dönmez konuşmasında ihracatta en büyük pazarın Çin olduğunu belirterek şu ifadelerini kullandı:
“Bor ticaretinde 2021’de Çin ile yaşanan gelişme devam etti ve ikinci defa da demiryoluyla bor ihraç etmiştik. Bunlar rakamlara da yansıdı. Bor ihracatında 2021 rakamlarında Çin 994 bin ton ile ilk sırada yer aldı. İkinci sırada ise 311 bin ton ile ABD bulunurken, Hindistan da 152 bin ton ile üçüncü oldu. Tabi, 2021’de kırılan rekorla yetinmeyeceğiz. Bor ve bor ürünleri satışında bu yılki hedefimiz 1,1 milyar dolar. Miktar olarak ise 2 milyon 500 bin ton bor ürünü satma hedefindeyiz. Bu satışların bağlantısının şimdiden yapılması borda yeni bir rekorun geleceğinin en net göstergesi.”
Katma Değeri Arttırmak İçin Tesisler Kurulacak
Bor madenini daha yüksek katma değerli olarak satmak için çalıştıklarını belirten Fatih Dönmez, katma değeri arttırmak istediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü, “Yılda yaklaşık bin ton üretim yapması planlanan Bor Karbür Üretim Tesisi’nin kurulumu devam ediyor. Bu yıl tamamlayıp performans testine başlamayı planlıyoruz. Sadece bu tesis değil tabii. Ferrobor Üretim Tesisi de çok önemli. Özellikle çelik, neodim (Nd-Fe-B) mıknatıs, amorf metallerin üretiminde kullanılan Ferrobor ürünü için 800 ton/yıl kapasiteli üretim tesisinin ihale süreci devam ediyor. Bu yıl da bu tesisin temelini atmayı hedefliyoruz.”
Yorum Yazın