Çin’in Henan isimli eyaletinde en az 66 milyon yıllık bir kaplumbağa yumurtası fosili bulundu. İçerisinde embriyo bulunan yumurtanın dinozorların hüküm sürdüğü Kretase Dönemi’ne ait olduğu düşünülüyor.
Çin ve Kanada’da çalışmalarını yürüten araştırmacılar, Çin’in Henan eyaletinde içinde hala bir embriyo bulunan kaplumbağa yumurtası keşfetti. Tarihi 66 ila 145 milyon yıl öncesine dayandığı düşünülen bu yumurta hakkında yapılan analizler sonucunda, kaplumbağanın nanhsiungchelyids adlı canlı grubuna ait olduğu ortaya çıktı.
Henan’dan alınan ve içinde hala kaplumbağa embriyosu bulunan yumurta, daha sonra laboratuvar ortamında mikro bilgisayarlı tomografi altında incelendi.
Milyonlarca yıl önce yaşayan kaplumbağalar ile günümüzde yaşayan kaplumbağaların arasındaki farkı öğrenmek isteyen bilim insanları, yumurtanın içinde bulunan embriyoyu, 3D yazılım kullanarak yeniden modellediler. Modern yavru kaplumbağaların en karakteristik özelliklerinden biri olan yassı kaburga ile karşılaşan bilim insanları, antik kaplumbağaların kabuklarının son derece kalın olduğunu ve modern kaplumbağalar ile arasında belirgin farklar olmadığını ortaya çıkardı.
Yorum Yazın