Uluslararası Enerji Ajansı Mayıs ayında yaptığı açıklamada, küresel lityum, bakır, nikel, kobalt ve nadir toprak elementlerinin arzının hızla artması gerektiğini, aksi takdirde dünyanın iklim kriziyle mücadele girişiminde büyük olumsuzluklar yaşanacağını bildirdi. Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Avustralya şu anda küresel lityum, kobalt ve nadir toprak üretiminin %75'ini oluşturuyor.
IEA'ya göre, bir elektrikli otomobilin üretiminde, geleneksel bir otomobilden altı kat daha fazla mineral gerekiyor. Mineraller ayrı ayrı incelendiği zaman lityum, nikel ve kobalt piller için çok önemlidir. Elektrik şebekeleri de çok miktarda bakır ve alüminyum içerirken, rüzgar türbinlerinin çalışması için gereken mıknatıslarda da nadir toprak elementleri kullanılmaktadır.
ABD hükümeti, Afganistan'daki lityum yataklarının, dünyanın bilinen en büyük rezervlerine ev sahipliği yapan Bolivya'dakilere yakın bir miktarda olduğunu düşünüyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'ndan Said Mirzad 2010 yılında Science dergisine verdiği demeçte, "Afganistan maden kaynaklarının gelişmesine izin vererek birkaç yıl sakin kalırsa, on yıl içinde bölgedeki en zengin ülkelerden biri olabilir" dedi.
Haberin Devamı: https://edition.cnn.com/2021/08/18/business/afghanistan-lithium-rare-earths-mining/index.html
Yorum Yazın