Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Rusya devlet nükleer enerji şirketi Rosatom ile birlikte yürütülen Akkuyu Nükleer Santrali projesinde, tesise ilk yakıtın bugün geleceğini belirten Dönmez'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“Türkiye'de nükleer güç santralleriyle ilgili hayallerimiz 60 yıl öncesine kadar gidiyor. Çeşitli nedenlerle bu teknolojiye sahip olamamıştık. 2010 yılında Rusya ile yapılan anlaşma gereği Rus şirketi Rosatom tarafından 4 reaktör yapılmasına karar kılındı. 2018 Nisan ayında da ilk reaktörün temeli atıldı ve bugün üzerinden 5 yıl geçti. Projede çok önemli bir aşamaya geride bırakacağız.
Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilk yakıt bugün teslim edilecek. Yani burası artık Nükleer tesis statüsü kazanmış olacak. 1 yıl içinde de işletmeye geçmiş olacağız.
Nükleer tesisler ile ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAE) bazı kuralları var, biz de üyesiyiz. Bir nükleer tesise yakıt gelince statü kazanmış oluyor. Uranyum çubukları gelecek, hatta bir kısmı geldi. Güvenli mekanlarda muhafaza ediliyor.
Tesis büyük oranda tamamlandı. Tabii bu, 1. reaktör için geçerli. 2, 3 ve 4. reaktörler için henüz yakıt gelmedi. Anlaşmamıza göre de işletmeye geçtikten sonra birer yıl arayla diğer 3 reaktörü alarak tesis tam yükte çalıştırılacak. Bir tesiste 4 reaktör yapıyoruz. Aslında bu, 4 nükleer santral anlamına geliyor.
İlk reaktör devreye alındıktan sonra üretmemiz gereken enerjinin 4'te 1'i üretilecek. Dünyada aynı anda 4 reaktör inşaatı devam eden bir proje yok. Her birisinin ilerleme safhaları farklı. Böylelikle iş gücünü optimum seviyede yönetiyoruz. Sahada şuan 25-30 bin insanımız çalışıyor. Her bir reaktör bittikçe işletmeye geçecek.
Reaktörlerin hepsi devreye girdiğinde Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu üretecek.
Kubbenin büyüklüğü yerden 50 metre civarında ve büyük oranda kapandı. Nükleer yakıtla ilgili bazı testlerimiz sertifikasyon işlerimiz olacak. Bağımsız denetçi firmalar var. Nükleer Düzenleme Kurumumuz var. Onun uzmanları bu denetimi yapıyor. Yatırımcı firma olan Rosatom da denetleyecek. 10 milyon metrekare alanındayız. 25 milyar dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Tek kalemde devam eden en büyük proje bu.
Proje kriterleri arasında bu bölgenin depremselliği, fay hatlarına uzaklığı hesaplanarak projelendirildi. Akkuyu Nükleer Santrali, 9 şiddetindeki bir depreme dayanabilecek şekilde inşa edildi.
Uçak düşmesi dahil tüm senaryolar dikkate alınarak değerlendirildi ve projeler ona göre yapıldı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın başkanı tören sonunda tesise sembolik olarak bayrağı çektikten sonra burası artık 'nükleer tesis' statüsünü almış olacak. “dedi.
Yorum Yazın