Pilot İl Burdur’da "Mermer Artıklarının Değerlendirilmesi Projesi" Toplantısı Yapıldı
Burdur Valisi Türker Öksüz başkanlığında, "Mermer Artıklarının Değerlendirilmesi Projesi" sonuç raporu sunum toplantısı yapıldı.
Proje kapsamında 2021 yılında pilot il olarak seçilen Burdur İli, Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından tamamlanan arazi ve laboratuvar çalışmaları sonuç raporunun paylaşıldığı toplantıda, bu önemli projeyle ilgili ileriye yönelik atılması gerekli adımlar hakkında istişarelerde bulunuldu.
Kapsamlı sunumların yapıldığı toplantıya Vali Öksüz’ün yanı sıra MTA Genel Müdür Yardımcısı Sn. Abdulkerim Aydındağ ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) Doğal Taş Dairesi Başkanı Sn. Mustafa Yıldız, ilgili kurum yöneticileri ile STK ve sektör temsilcileri katıldı.
Doğal Taş Sektörü’nde önemli bir potansiyele sahip olan Burdur İlinin, pilot il olarak belirlendiği bu önemli proje ile; mermer artıklarının miktarının, konumlarının ve niteliklerinin hesaplanarak Burdur ilinde hem mevcut hem de gelecekte kurulması muhtemel sanayi sektörlerinde kullanılmasının bilimsel ve teknik olarak alt yapısının hazırlanması, artıkların değerlendirilmesi için çözüm önerilerinin ortaya konması amaçlanıyor.
İl Özel İdaresi Meclis Salonunda gerçekleşen toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması sonrası açılış konuşmaları ile devam etti. MTA Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Aydındağ, MAPEG Doğal Taş Daire Başkanı Mustafa Yıldız ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav tarafından projeyle ilgili bilgilendirme yapıldı.
Toplantının devamında Maden Teknik Arama Jeoloji Yüksek Mühendisi Serkan Palas tarafından Burdur İli Mermer Atıklarının Değerlendirilmesi Projesi Sonuç raporu ile ilgili kapsamlı sunum yapıldı.
Programda ayrıca ilgili Sektörün STK temsilcileri Abdurrahman Şener ve Nasuh Ekinci tarafından Burdur Mermer Sektörü ile ilgili bilgilendirme yapıldı.
Vali Öksüz programın sonunda yaptığı değerlendirmede;
İlimiz Ülkemizin Doğal Taş Üretiminde Önemli Bir Paya Sahip
“Mermer sanayi hem ülkemize hem de İlimize önemli bir ekonomik değer kazandıran madencilik faaliyetlerinin başında geliyor. Burdur’un gerek ülkemizin doğal taş ihracatının yüzde 18’ini karşılıyor olması, gerekse üretim anlamında da yüzde 10’luk bir paya sahip olması, İlimizin ülkemizin doğal taş üretiminde önemli bir paya sahip olduğumuzu açık bir şekilde ortaya koyuyor.
Mta ve Mapeg Genel Müdürlüğümüze Kapsamlı, Bilimsel, Güzel Çalışmarı İçin Teşekkür Ediyorum
Mermer atıklarının değerlendirilmesi projesi için çalışan emek veren gayret gösteren öncelikle hem MAPEG hem MTA Genel Müdürlüğümüze teşekkür etmek istiyorum. Burada ayrıntılı bilimsel güzel bir çalışma yapmışlar onu özellikle vurgulamak istiyorum. Burada alacağımız önemli mesajlar var. İl olarak bu mesajları iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu artığı bir şekilde ekonomiye kazandırmamız lazım. Çeşitli endüstrilerde, sanayilerde tabi bu kullanılıyor. Öncelikle ifade edildiği gibi bu pasanın azaltılması daha verimli üretim nasıl yapılır, buna da kafa yormamız gerektiğini düşünüyorum.
Bizim Mutlaka Sürdürebilirlik Bir Madencilik Gayretini Ortaya Koymamız Gerekiyor
Bölgemizin jeolojik yapısı itibariyle daha fazla pasa çıkıyor. Belki bizim yatırım öncesi yeterli fizibiliteyi yapmamız, Ar-ge çalışmalarını yapmamız, planlama eksikliklerini en aza indirmemiz gerekiyor. Ama ortada bir madenimiz var, kıymetli bir maden. Hem blok satışı olarak hem işlenmiş mamül olarak ekonomik değer ifade ediyor. Bizim mutlaka sürdürebilir bir madencilik gayretini ortaya koymamız gerekiyor. Çünkü böylelikle hem ekonomik, hem çevresel problemleri ortadan kaldırmış olacağız.
Amacımız Sonuç Raporu Çıktılarından Faydalanarak Mermer Artıklarını İlimiz ve Ülke Ekonomisine Kazandırmak
Bunların ekonomik değer olarak analizini yapan ve ortaya koyan bu projeden hem kamunun, hem özel sektörün önemli katkılar çıkaracağına inandığımı belirtmek istiyorum. Toplam 205, bunun içinde OSB dışında kurulan mermer işletmeleri, tesisleri ocaklarımız var. Bunların bir kısmı çalışıyor bir kısmı çalışmıyor. Ne olursa olsun bizim bu artıkları bir şekilde ekonomiye kazandırmamız gerekli. Bu bilimsel çalışmanın sonuçlarından önemli projeler çıkarabiliriz. Öyle gözüküyor ki bütün kurumların bu anlamda iş birliği yapması gerekiyor. Bizler teknik destek alarak inşallah önümüzdeki günlerde bu projenin çıktılarından faydalanarak bazı projeleri gündeme getirme gayreti içinde olacağız. Özel sektörün de bu konuda kafa yorması gayret etmesi gerekir diye düşünüyorum. Hep birlikte bu pasaları inşallah Ülkemizin ve İllimizin ekonomisine ve ekonomik değer olarak kazandırılmasının önemini bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.
Yorum Yazın