Trabzon'u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Erzurum ve İran'a bağlayan güzergâh üzerinde inşa edilen Yeni Zigana Tüneli'ndeki kazı çalışmaları Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla 13 Ocak Perşembe günü tamamlanarak, tünelde ilk ışık görüldü.
“Zigana Tüneli'nde önemli bir aşamayı geride bıraktık"
Törende konuşan Bakan Karaismailoğlu; ülkemizin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun çift tüp karayolu tüneli olacak Zigana Tüneli'nde, kazı çalışmalarını tamamlayarak çok önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını söyledi. Türkiye'nin her alanda büyüyen, birbirinden önemli projeleri hayata geçiren, yaptığı yatırımlarla sadece bölgesinde değil; küresel planda ana oyun kuruculardan biri haline geldiğini ifade eden Karaismailoğlu, “Türkiye'ye çağ atlatan projelerimizle, istihdama, ticarete, ekonomiye destek oluyor; geleceğin Türkiye'sini inşa ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Doğu Karadeniz'in en önemli ticaret merkezi konumundaki Trabzon'u, Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum'a bağladıklarını ifade eden Bakan; projenin Karadeniz'de olduğu kadar Doğu Anadolu'da da ticaretin, ihracatın ve istihdamın gelişmesi için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
“Zigana Tüneli uluslararası ulaşım koridorlarının önemli bir parçası"
Yeni Zigana Tüneli'nin dünya çapında bir eser olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, “Zigana Tünelimiz de tıpkı Marmaray, Avrasya Tüneli, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Ordu-Giresun Havalimanı, İyidere Lojistik Limanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi uluslararası ulaşım koridorlarının önemli bir parçasıdır." dedi.
Bakan; projenin Orta Doğu ve Avrasya ülkelerinin Karadeniz'e ulaşmaları açısından hayati öneme sahip olduğunu, Kuzey-Güney yönlü ticaret hareketliliğine de imkân kılarak, ihracatçılarımızın daha düşük maliyetlerde ürünlerini deniz yolu ile dünyaya ulaştırmasına fırsat sunacağını belirtti.
Kuzey-güney akslarını iyileştirme çalışmaları kapsamında bölgede pek çok yol ve tünel projelendirdiklerini söyleyen Karaismailoğlu; bu tünellerle birlikte ticari faaliyetlerin gelişmesine ve bölgenin zenginleşmesine katkı sağlarken, güvenli sürüş imkânını da artırdıklarını sözlerine ekledi.
“Yüzde yüz yerli ve milli kaynaklar kullanıldı"
Proje hakkında detaylar veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı; Zigana Tüneli'nin tamamen Türk mühendisleri ve işçileri tarafından rekor bir sürede inşa edildiğini ifade ederken, “Karayolu tünellerinde Türkiye'de ilk defa yapılan, dikey şaft yapıları, Zigana Tüneli'nde teşkil edildi. Zigana Tüneli'nde kazı destekleme çalışmalarını tamamladık ve artık tünelin ucunda ışığı gördük. 500 personelle 7 gün 24 saat esasına dayanan yoğun çalışmalarımızı daha da hızlandırarak 2022 yılı sonuna kadar imalatlarımızı tamamlamayı hedefliyoruz." şeklinde konuşmasını sürdürdü.
“Seyahat süresi ağır tonajlı araçlarda 60 dakika azalacak"
Bakan, mevcut yolun kısalması ile seyahat süresinin otomobiller için 30 dakika, ağır tonajlı araçlar için de 60 dakika kısalacağını belirterek “Böylece zamandan 19 milyon TL, akaryakıttan 40 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 59 milyon TL tasarruf sağlanacak." dedi.
“Ülkemizin vizyon projelerinden birisi"
Ülkemizin vizyon projelerinden birisi olarak 14,5 kilometre uzunluğunda, çift tüplü inşa edilen Zigana Tüneli projesinin toplam uzunluğu bağlantı yolları ile 15,1 kilometreye ulaşıyor. Taşıt trafiğine 2x2 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında hizmet verecek projenin tamamlanarak hizmete açılmasıyla, Zigana'nın zirvesinde 2010 m olan ve 1. tünelde 1.825 m'ye indirilen kot, 600 m daha aşağı çekilerek 1.212 m'ye inecek.
Yorum Yazın