Doğal gaz arz güvenliğinde stratejik öneme sahip olan tesisin toplam kapasitesinin 3,2 milyar metreküp, günlük geri üretim kapasitesinin 28 milyon metreküp olduğunu dile getirirken 2022’deki hedefin ise 4,6 milyar metreküp depolama kapasitesi ve 75 milyon metreküp günlük geri üretim kapasitesi olduğunu belirtti.
Özellikle talebin yoğun olduğu kış aylarında yazın depolanan gazın bu tesisler aracılığı ile sisteme geri verildiğini söyleyen Dönmez, bu şekilde arz talep dengesinin sağlandığını anlattı.
Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi kapsamında yüksek teknolojili bir çalışmanın yürütüldüğüne dikkati çeken Dönmez, şu sözleri söyledi:
"Sadece bu platformda 115 çalışanımız var. Diğer platformda da 115 çalışanımız var. Burada kullanılan sondaj teknikleri son teknolojiye göre yapılıyor. Yerin yaklaşık 2 bin metre altına inerek rezervuar alanını, depo alanını geliştiriyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın büyük kısmı da yerli insanımız. Bu projede emeği geçen hem yüklenici firmada çalışan işçilerimize, mühendislerimize ve yöneticilerimize hem de projenin sahibi BOTAŞ çalışanlarına ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu yıl içerisinde Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Genişleme Projesini tamamlayacağız."
Bahsi geçen depolama tesislerinin yanı sıra sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminallerinin de artırıldığından bahseden Dönmez, "İki yeni FSRU (yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi) tesis edildi ve sisteme bağlandı. İnşaatı devam eden Saros Terminali'nde de sona yaklaşmak üzereyiz. Bu yıl içerisinde devreye alacağız." diye konuştu. Dönmez, doğal gaz kapasitesi noktasında bu yıl ve gelecek yıl alınması gereken tüm tedbirleri aldıklarını belirterek, "Kapasitelerimizi artırıyoruz. En kısa süre içerisinde bu projelerin tamamlandığını hep birlikte göreceğiz." dedi.