Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bursa Mudanya Bulvarı Hızlı Tren üstyapı şantiyesinde incelemelerde bulundu.
Bursa’ya 29.5 Milyar Tl Ulaşım Ve İletişim Yatırımı
İncelemelerden sonra açıklama yapan Bakan Karaismailoğlu, 13 milyarı Yap-İşlet-Devret kapsamında olmak üzere Bursa’ya son 20 yılda sadece ulaşım ve iletişim alanında yapılan yatırım miktarının yaklaşık 29,5 milyar lira olduğunun altını çizerek, Bursa’da 2003’te 194 kilometre bölünmüş yolu olduğunu, bunu 600 kilometreye ulaştırdıklarını söyledi. “Karayolu, Bursa ulaşım altyapısının sadece bir ayağı” diyen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bursa yıllarca demiryolundan yoksun bırakıldı. Biz ise halka hizmet hakka hizmet düsturuyla, milletimize hizmet etme aşkımızla Balıkesir-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı İnşaatı ile Bursa’yı demiryolu ağına entegre ediyoruz. Ağustos 2020’de eksik olan kısımlarının da ihalesini yaptığımız projemizin yeni inşaatına da 4 ay önce başladık. Böylece hızlı tren hattımızın tüm kesimlerinde tam kadro çalışmalar tüm hızıyla yoluna girmiş oldu. Hızlı tren hattı; Gürsu, Yenişehir güzergahını takip ederek Osmaneli mevkiinde yapılacak müselles hat ile Ankara-İstanbul HT hattına bağlanarak güzel Bursa’mız da HT ağına dahil olacak. Aynı zamanda Bursa’nın batısında TEKNOSAB, Karacabey istasyonlarından geçerek Balıkesir’e ulaşacak. Böylece, Bursa Balıkesir arasında da demiryolu bağlantısı hizmete alınacak.”
Projemizi 2 Yıl İçinde Tamamlamayı Hedefliyoruz
Projede, yolcu taşımacılığı ile yük taşımacılığının beraber yapılacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, 20 bin 706 metre uzunluğunda 18 adet tünel, 545 metre uzunluğunda 4 adet demiryolu köprüsü, 2 bin 445 metre uzunluğunda 3 adet viyadük ve 5 bin 495 metre uzunluğunda 24 adet köprü inşa ettiklerini dile getiren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Toplam 7 istasyon ve 201 kilometre uzunluğundaki hattımız tamamlandığında Bursa ilimiz demiryolu ağına entegre olacak. Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren hattına Bakanlığı’mız tarafından yapılmakta olan metronun entegre edilmesi sayesinde Bursalı hemşerilerimize hızlı tren erişimi için çok rahat ve dakik bir seçenek sunacağız. Projemizi önümüzdeki 2 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Hızlı tren projemiz tamamlandığında 2024-2050 yılları arasındaki 26 yıllık projeksiyonda; zamandan 4,3 milyar TL, karayolu bakım ve işletmesinden 585 milyon TL, hava kirliliği, iklim değişikliği, gürültü, doğa ve yeşil arazi maliyeti, biyolojik çeşitlilik, toprak ve su kirliliği gibi dışsal faydalardan 10,5 milyar TL olmak üzere hızlı tren hattının tamamlanmasıyla toplam ekonomik tasarruf 15,4 milyar TL’yi bulacaktır” diye konuştu.
Yorum Yazın