Bartın'ın Amasra ilçesinde bir maden ocağında patlama meydana geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana geldiği öğrenilen patlama, saat 18:45 sularında gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan maden faciası sonrasında hayatını kaybedenlerin sayısının 41 olduğunu açıkladı. Ayrıca faciadan etkilenen ailelere 500+500 olmak üzere, sendikalar 200, Çalışma Bakanlığı 100, Aile Bakanlığı ise 50 bin olmak üzere destek verileceği açıklandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaptığı açıklamada "11 yaralımız hastanelerde, 6'sı yine Sağlık Bakanlığı'mızın ambulanslarıyla İstanbul'da Çam Sakura Şehir Hastanesi'nde; 5'inin 3'ü Bartın Devlet Hastanesi'nde, 2'si ise özel hastanede, 1'i taburcu oldu." dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise şu bilgileri aktardı:
“Olay olduktan sonra da kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalıştık. Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz, arama kurtarmacalarımız, arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu.
110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla, büyük bir bölümü de arama-kurtarma sonucu kurtarılmış oldu. Bir madencimizle ilgili bir belirsizliğimiz var.”
2019 Yılı Sayıştay Raporu’na Göre
Amasra Müessesesinde metan gazı ile mücadele çalışmaları kapsamında -350 sol tavan damarda 06.05.2019 tarihinde tabanda yapılan sondajda en yüksek gaz içeriğinin 16. Metrede 9.1 m3/ton olarak, 18.06.2019 tarihinde -350 rekup sol kalın damar tabanda yapılan sondajda ise 6. Metrede yine 9.1 m3/ton olarak tespit edildiği görülmüştür.
Ani gaz püskürmelerinde etkin olan faktörlerin gaz içeriği, jeolojik yapı, gerilme koşulları, malzeme özellikleri olduğu bilinmekle birlikte,
metan içeriği > 8m3/ton, permeabilite <2md, mekanik dayanım<en düşük asal gerilme gibi belirli spesifik özelliklere sahip olan kömür damarlarının gaz püskürmelerine daha yatkın olduğu bilinmektedir.
İşletmede üretim derinliğinin -300 metre olmuştur, bu derinleşme ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır.
Sonuç olarak ilgili Sayıştay Raporu’nda çalışma kapsamının genişlemesiyle birlikte müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra “Kurum Degaj Yönergesi” hükümlerinin titizlikle uygulanması gerektiği ifade edilmiştir.
Metan Gazı (Grizu) Patlaması
Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır. En kolay patlama metan oranının %8, en şiddetli patlama ise %9,5 olduğu durumda gerçekleşir. Tutuşturma kaynakları açık ateş, fazla ısınan yüzeyler, sürtünme ve elektrikle oluşan kıvılcımlar olmaktadır. Soma faciasında da gerçekleşmiştir (Kaynak: Wikipedia).
Yorum Yazın