Bulgaristan'da en zor proje olarak ünlenen Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı Projesi’ni üstlenen Cengizİnşaat-Duygu Mühendislik İş Ortaklığı projede önemli ilerlemeler kaydetti. Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) olarak inşa edilen yapı tamamlandığında ise Bulgaristan'ın en uzun demiryolu tüneli olacak. Elin Pelin–Kostenets demiryolu hattı modernizasyonu, Trans-Avrupa Ulaşım Ağı’nın gelişim yönergelerine ilişkin proje planlaması içerisinde bulunuyor. Sofya-Plovdiv demiryolu hattı, Avrupa Birliği ulaşım baglantılarını ve noktalarını içeren en önemli ana ağın 2030 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. AB sınırlarını tamamen kapsayan ve tüm bölgelerine tam erişim sağlayan bu kapsamlı ağın ise 2050 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.
Kaliteli demiryolu bağlantısı sağlanıyor
Projenin tamamının uygulanması ile Batı ve Doğu Avrupa’nın Orta Doğu ve Asya arasındaki en kısa bağlantıyı sağlayan Güneydoğu Avrupa Demiryolu Ağı’nın en problemli bölümlerinden biri çözüme kavuşacak. Ankara, İstanbul ve Sofya gibi şehirlerin Avrupa Birliği (AB) diğer üye ülkeleri ile kaliteli demiryolu bağlantısı olması sağlanmış olacak. Dört etapdan oluşan Elin Pelin–Kostenets demiryolu kısmının modernizasyonunun tamamlanmasıyla, yolcu ve yük taşımacılığı açısından büyük bir gelişim sağlanmış olacak.
2 adet çift tüp tünel
Bilindiği gibi Bulgaristan’ın en zor projesi olarak ünlenen ‘Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı’ (LOT1) projesini İki Türk firması Cengiz İnşaat ve Duygu Mühendislik tarafından kurulan, DZZD Cen-Duy Demiryolu Elin Pelin İş Ortaklığı üstlendi.
LOT1 : Km22+554 ile 42+200 arasında demiryolu kısmının modernizasyonu Elin Pelin yeni tren garı, Pobit Kamık tren istasyonu ve Vakarel tren garı hattı arasında kalan kısımda, 2 adet çift tüp tünel, 8 köprü, 11 menfez,yerleşim yerlerine yakın kısımlarda 700 metrelik ses duvarı, gar binaları dahil 20 km’lik hattın sinyalizasyon ve video gözetim sistemleri yine ortaklık tarafından yapılıyor. T1 ve T2 tünelleri proje aşamasında ilk olarak tek tüp olarak projelendirildi ve zorlu zemin koşulları göz önünde bulundurularak çift tüp olarak yapılmasına karar verildi. Yeni AvusturyaTünel Açma Metodu (NATM) ile yapımı devam etmekte olan T1 Tüneli 946 metre çift tüp, T2 Tüneli 6580 metre çift tüp olmak üzere toplam 15 km’yi aşan tüneller tamamlandığında ise Bulgaristan’ın en uzun demiryolu tüneli olacak.
“Bu hat tüm güzergahtaki en zor bölüm”
Bulgaristan Ulusal Demiryolu Altyapı Şirketi Müdürü Krasimir Papukçiyski’nin “Bu hat tüm güzergahtaki en ağır ve zor bölüm. Son 70 yıl içinde Bulgaristan’da böyle bir proje hayata geçirilmedi. Son olarak 1949-1951 yılları arasında Koznitsa Tüneli yapıldı. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren ülkemizde böyle bir tesis inşa edilmedi” ifadeleriyle anlattığı Lot1 Projesi’nde, geçtiğimiz günlerde ilk ışığı görmenin heyecanı yaşandı. Tünelin açılış töreni, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Bulgaristan Başbakan Yrd. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Alexsiev ve Duygu Mühendislik ve Cenduy Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Onur Doğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Doğan burada yaptığı konuşmada Duygu Mühendislik olarak Bulgaristan’a özel önem verdiklerini, Vakarel’de 750 kişilik ve Belova’da 350 kişilik Avrupa’nın en modern şantiyelerini kurduklarını söyledi. Alanında işinin uzmanı profosyonellerden oluşan güçlü bir ekip kurduklarını ve Bulgaristan altyapısında Duygu Mühendislik ve Cenduy olarak daha pek çok proje yapacaklarını da belirten Doğan, basta ışçiler olmak üzere tüm ekibe teşekkür etti.
Rekor kıran ekip işbaşında
945 metre uzunluğa sahip T1 Hat2 tünelinde kazı destekleme işlerinin tamamlandığı duyuruldu. 45 gün içerisinde 935m uzuluğundaki T1 Hat1 tünelinde de kazı ve destekleme işlerinin tamamlanacağı öngörülüyor. Ayrıca tüm projenin 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Koordinatörlüğünü Tahir Erden’in yürüttüğü, Proje Müdürü Tolga Küreç, Şantiye Şefi Serdar Şanel’in bulunduğu Türk iş ortaklığında tünellerde çalışmalar, Bülent Arıkan liderliğinde Mustafa Subaşı, Musa Gök, Mehmet Erdi Erdurak, Hakan Can Küçükler, Kristian Kamburov, Alipi Metodiev, Ivan Barchev, Vladimir Petrov’un bulunduğu mühendis kadrosuyla yürütülüyor. Bu ekip daha önce bir ayda tek tüpte 327 metre ilerleme sağlayarak NATM dünya rekoruna imza atan Türk tünel ekibi olarak biliniyor. Bu dünya rekorunu kıran ekibi yöneten Bülent Arıkan, yaptığı değerlendirmede zor bir coğrafya ve zor bir jeolojide calıştıklarını, projenin zor olarak ünlenmesinin doğal olduğunu belirterek “Kaya Kütle İndeksi’nin (RMR) sıfır olarak hesaplandığı kuvars kumu, aşırı bozunmuş gnays gibi zorlu zemin şartları, yeraltı suyunun varlığı ve düşük örtü kalınlığı zorluğu artıran etkenler. Bunlara ek olarak Bulgaristan’da son 40 yıldır tünel yapılmamış olması, bu alanda Avrupa’da yetişmiş personel bulmanın zorluğu, bu coğrafyada kalifiye yetişmiş tünel elemanının fazla bulunmaması ve Türkiye’den yetişmiş tünel elemanları için Bulgaristan’da çalışma izni prosedürlerinin uzun zaman alması, tünelde kullanılacak malzemelerin Bulgaristan dışından getirilmesi de bu işin genel zorlukları olarak sıralanabilir” dedi.
Yorum Yazın