Küresel hammadde tedariki ve özellikle kritik hammaddelerin çoğunluğu için hayati önem taşıyan yeraltı madenciliği, işçi güvenliği, operasyonel verimlilik ve çevresel sürdürülebilirlik gibi önemli zorluklarla karşı karşıya.
Geleneksel olarak, bu sektördeki bakım stratejileri büyük ölçüde manuel denetimlere ve zamana dayalı önleyici bakım programlarına dayanıyor.
Dijitalleştirme ve otomasyondaki son gelişmeler, özellikle durum izleme, öngörücü bakım ve otomatik denetimler yoluyla, artık yeraltı madenciliğinde bakım stratejileri için dönüştürücü bir potansiyel sunuyor.
Yeraltı madenciliği bakımı, gerçek durumundan bağımsız olarak sabit aralıklarla gerçekleşen ekipman bakımı ile manuel denetimlere ve önceden belirlenmiş bakım programlarına bağlıydı. Yararlı olsa da, bu zamana dayalı önleyici tedbirler doğası gereği sınırlı ve sıklıkla gereksiz bakım görevlerine veya tersine beklenmeyen ekipman arızalarına yol açıyordu.
Dijitalleştirilmiş ve otomatikleştirilmiş çözümlere doğru sürekli geçiş, yeraltı madenciliğinde temel bir evrimi işaret ediyor. Durum izleme, öngörücü bakım ve otomatikleştirilmiş denetim sistemlerinin her biri operasyonel verimliliği ve güvenilirliği artırmada belirli avantajlar getiriyor.
En son gelişmelerden biri olarak, dronlar ve robotikler de dahil olmak üzere otomatik denetim sistemleri, doğrudan insan müdahalesi gerektirmeden tehlikeli veya ulaşılması zor alanlarda denetimler gerçekleştirerek daha fazla ilerleme sunmakta. Yüksek çözünürlüklü kameralar ve diğer sensörlerle donatılmış dronlar, rutin denetimleri olağanüstü hız ve doğrulukla gerçekleştirerek denetim sürelerinin azaltılmasına ve veri doğruluğunun artırılmasına katkıda bulunuyor. Örneğin bir madencilik şirketi, düzenli ekipman kontrolleri için dronları konuşlandırdıktan sonra denetim süresinde %50'lik bir azalma elde ediyor. Böylece otomasyonla elde edilebilecek, hem verimlilik hem de güvenlik iyileştirmeleri sağlanmış oluyor.
Dijitalleştirilmiş bakım stratejilerinin faydaları ve sürdürülebilirliği
Dijitalleştirilmiş ve otomatikleştirilmiş bakım stratejilerinin uygulanması, güvenlik, verimlilik ve sürdürülebilirlik ölçütleri arasında belirgin avantajlar sunar. Gelişmiş güvenlik, dijital ve otomatikleştirilmiş araçlar personelin tehlikeli alanlarda denetim yapma ihtiyacını azaltarak geleneksel manuel kontrollerle ilişkili kaza oranlarını düşürdüğü için birincil sonuçlardan biridir. Verimlilik kazanımları da aynı derecede önemlidir; veri analitiğiyle etkinleştirilen hassas bakım planlamasıyla şirketler gereksiz duruş sürelerini en aza indirir ve makine ömrünü en üst düzeye çıkarır. Dahası, bu yaklaşım maliyet düşüşlerine katkıda bulunur çünkü öngörücü ve durum tabanlı bakım hem acil onarım maliyetlerini hem de ekipman değiştirmenin uzun vadeli giderlerini azaltır (Jasiulewicz-Kaczmarek, M., 2019, s. 91 vd.).
Robotik ayrıca, insansız hava araçları ve otonom araçların tehlikeli yeraltı alanlarında gezinmek için artık daha iyi donanımlı olmasıyla, otomatik denetim yeteneklerini geliştirmeye devam ediyor. Gelecekteki gelişmelerin, operatör müdahalesi olmadan denetimler gerçekleştirebilen ve insan risk maruziyetini önemli ölçüde azaltan tam otonom insansız hava araçları görmesi muhtemeldir (Zhang, R., ve diğerleri-. 2023, s. 2460 vd.).
İleriye bakıldığında, ortaya çıkan yenilikler, minimum manuel bakımla sürekli çalışmayı mümkün kılacak kendi kendini teşhis eden ve hatta kendi kendini düzelten sistemlere yol açabilir. Madencilik şirketleri, teknoloji sağlayıcıları ve akademi arasındaki iş birliği, evrensel dijital standartları da ilerletmekte ve dünya çapında otomatik bakım teknolojilerinin daha geniş çapta benimsenmesini desteklemektedir (Suhail AH, vd., 2024, s. 150 vd.).
Kaynaklar:
Aqueveque, P., Radrigan, L., Pastene, F., Morales, AS, & Guerra, E. (2021). Kablosuz İvmeölçer Sensör Modülleri Kullanılarak Sabit Olmayan Operasyonlarda Madencilik Mobil Makinalarının Veriye Dayalı Durum İzleme. IEEE Access, 9, 17365-17381.
Chimunhu P, Topal E, Asad MWA, Faradonbeh RS, Ajak AD. (2024). Makine öğrenimi çağında yeraltı maden planlamasının geleceği: Sağlamlık ve esneklik mühendisliği için fırsatlar. Madencilik Teknolojisi.
Dayo-Olupona, O., Genç, B., Çelik, T. ve Bada, S. (2023). Madencilik sektöründe kestirimci bakıma yönelik benimsenebilir yaklaşımlar: Genel bir bakış. Kaynaklar Politikası, 86(Bölüm A), 104291. ISSN 0301-4207.
Firoozi, AA, Tshambane, M., Firoozi, AA ve Sheikh, SM (2024). Stratejik yük yönetimi: Otomatik teknolojiler aracılığıyla madencilik operasyonlarında eko-verimliliğin artırılması. Mühendislikte Sonuçlar, 24, 102890. ISSN 2590-1230.
Jasiulewicz-Kaczmarek, M. ve Gola, A. (2019). Sürdürülebilir Üretim için Bakım 4.0 Teknolojileri – Genel Bakış. IFAC-PapersOnLine, 52(10), 91-96. ISSN 2405-8963.
Kruczek, P., ve diğerleri (2019). Bulut Teknolojisine Dayalı Gelişmiş Veri Analiz Sistemi Kullanılarak Madencilik Makinelerinin Tahmini Bakımı. Widzyk-Capehart, E., Hekmat, A. ve Singhal, R. (editörler), 27. Uluslararası Maden Planlama ve Ekipman Seçimi Sempozyumu Bildirileri – MPES 2018. Springer, Cham.
Putha, S. (2022). Akıllı Üretim için AI Destekli Tahmini Bakım: Ekipman Güvenilirliğini Artırma ve Durma Süresini Azaltma. Genomik Veri Analizinde Derin Öğrenme Dergisi, 2(1), 160–203. Erişim tarihi 11 Kasım 2024.
Rihi, A., Baïna, S., Mhada, F.-Z., Elbachari, E., Tagemouati, H., Guerboub, M. ve Benzakour, I. (2022). Madencilik endüstrisinde tahmini bakım: öğütme değirmeni vaka çalışması. Procedia Bilgisayar Bilimi, 207, 2483-2492. ISSN 1877-0509.
Salami, OB, Xu, G., Kumar, AR ve Pushparaj, RI (2023). Yeraltı madenciliği yangın tehlikeleri ve acil tahliye stratejilerinin (EES) optimizasyonu: Sorunlar, mevcut metodoloji ve sınırlamalar ve ileriye dönük yol. Proses Güvenliği ve Çevre Koruma, 177, 617-634. ISSN 0957-5820.
Suhail, A.,H., Guangul, M., Nazeer, A. (2024). Gelişmiş Sistem Tanılama Araçları: Yenilikler ve Uygulamalar. IntechOpen. doi: 10.5772/intechopen.114378.
Weyers, E. (2021). Güney Afrika madenlerinde kesinti yönetimini iyileştirmek için dronların kullanımı [Johannesburg Üniversitesi].
Wu, Y., Chen, M., Wang, K. ve Fu, G. (2019) “Nesnelerin internetine dayalı yeraltı kömür madeni güvenliği için dinamik bir bilgi platformu”, Güvenlik Bilimi, cilt 113, s. 9-18,
Zhang, R., Hao, G., Zhang, K., & Li, Z. (2023). Yeraltı yapı incelemesinde insansız hava aracı navigasyonu: Bir inceleme. Jeoloji Dergisi, 58(6), 2454–2472.
Yorum Yazın