Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı açıklamada, piyasalarda enerji talebinin artmasının ardından tüm dünyada enerji fiyatlarında yükseliş gözlendiğini ifade etmiştir.
Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa'da ortaya çıkan enerji krizinin etkilerine değinen Dönmez, Rusya ile temaslarda bir sıkıntı yaşanmadığını ve Türkiye'nin enerjide kaynak çeşitliliğine sahip olduğunu belirtti.
Dönmez açıklamasına, "Fatih gemimiz sondaj yapıyor, Kanuni kuyu içinde test ve ekipmanların yerleştirilmesini yapıyor. Yavuz da kuyu başı işleri yapacak. Bir taraftan borular döşenecek. Tedarik sözleşmeleri yapıldı. Kuyu başı vana takımı geldi ve ilkini yerleştirdik. Mayıs ortasında dördüncü sondaj gemimiz filoya katılmış olacak." şeklinde devam etti.
Fatih sondaj gemisi Türkiye'nin ilk sondaj gemisi oldu. Gemi 2017 yılında devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortalığı'nın (TPAO) envanterine girdi.
Yavuz sondaj gemisi "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerinin artırılması amacıyla TPAO tarafından 262,5 milyon ABD doları karşılığında Ekim 2018'de satın alındı.
Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi olan Kanuni'nin yapımı 2012'de Güney Kore'de tamamlandı. Yapılan açık artırmayla 2020'de TPAO tarafından 37,5 milyon ABD doları karşılığında satın alındı. Gemi, 11 bin 400 metre derinliğe, 3 bin metre sondaj açabilme kapasitesine sahip. Kanuni altıncı nesil ultra deniz sondaj gemisi olarak da biliniyor. Kanuni sondaj gemisinin bakın, güncelleme ve geliştirme süreci Ağustos 2020'de Mersin'in Silifke ilçesine bağlı İncekum mevkiindeki NATO limanında başladı.
Yorum Yazın