DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.
Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.
Çanakkale’de son 19 yılda devasa su yapıları inşa edildi. Çanakkale’nin münbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlar hız kesmeden devam etmektedir.
Çanakkale’ye 19 Baraj ve 8 Gölet Kazandırıldı
Marmara’nın ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Çanakkale’de ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente 121 adet Tesis ile 4.208.412.873 TL yatırım yaptık. Çanakkale’de son 19 yılda 19 baraj ve 8 gölet inşa ettik.
İnşaatı Devam Eden 5 Baraj Daha Var
Diğer taraftan Çanakkaleli vatandaşlar ve çiftçilerin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Çanakkale’nin su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediliyor. Bu kapsamda 5 barajın yapım çalışmaları devam etmektedir.
Çanakkale’de Taşkın Riskini Azaltılıyor
Ayrıca; Çanakkale İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 55 adet taşkın koruma tesisi ile 59 yerleşim yeri ve 39.340 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 9 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.
Çanakkale’nin Suyu Ülke Enerjisine Enerji Katıyor
Çanakkale’de son 19 yılda 1 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 8,72 GWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 2,49 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomiye katkı sağlıyor.
Yorum Yazın