Dünya su günü, İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerildi ve 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edildi.
Tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler-Su (UN-Water) tarafından organize edilen kutlamalar, her yıl farklı bir tema ile gerçekleştiriliyor.
Dünyadaki toplam 1,4 milyar kilometreküp su mevcuttur bu suyun yüzde 97,5'i okyanuslarda ve denizlerde tuzlu su olarak, yüzde 2,5'i ise nehir ve göllerde tatlı su olarak yer almaktadır. Tatlı su kaynaklarının yüzde 90'ı kutuplarda ve yer altında bulunmaktadır.
Su, sadece insanlar için değil, tüm canlılar için temel bir maddedir. Yaşam koşullarının değişmesi ile kullanım alanları genişleyen suya olan talep, her geçen gün daha da artmaktadır. Aşırı nüfus artışı, kontrolsüz sanayileşme, plansız kentleşme ve kirlilik, su kaynaklarının iyice azalmasına sebep olmaktadır. Küresel ısınma ve iklim değişikliği de tatlı su kaynakları üzerinde son zamanlarda çok fazla olumsuz etkide bulunmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü gibi kurumlarımız ülkemiz için su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere eksiksiz olarak aktarılması amacıyla yoğun çalışmalar yürütülmektedir.
Ülkemizde bu yılki teması "suyun değeri" olarak belirlenen 22 Mart Dünya Su Günü kutlamaları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla bugün Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde (DSİ) gerçekleştirildi.
Fotoğraf: www.indiatoday.in
Yorum Yazın