Küresel pazara sıvı helyum nakliyatını organize edecek helyum terminali Amur JES, düzenlenen törenle devreye alındı.
Rusya Federasyonu’nun Amur Bölgesi'ndeki Svobodny kasabası yakınlarında inşa ettiği Amur Gaz İşleme Tesisi (Amur JES) Projesinin 3 adet helyum ayırma, sıvılaştırma ve paketleme ünitesinden birincisi, 03 Eylül 2021 günü devreye alındı. Söz konusu ünitenin yıllık 20 milyon metreküp helyum üretim kapasitesi bulunduğu bilgisi aktarıldı.
Hayata geçirilen bu tesise, Yakutya’daki Chayandinskoye sahasından Sibirya'nın Gücü adı verilen doğal gaz boru hattı üzerinden çok bileşenli gaz aktarılıyor. Tesis inşaatında ilerleme gerçekleştikçe farklı sahalardan da gaz aktarımı yapılacak. Bu sahaların başında gelen Irkutsk’taki Kovyktinskoye sahasından da gaz alınacak ve tesis yılda 42 milyar metreküp gaz işleme kapasitesine ulaşmış olacak.
Enerji alanında dünyanın en büyük lojistik merkezi olacak olan Amur JES ile yılda 4.000 operasyon gerçekleştirebilecek.
Tesisin, inşaatın tamamlanmasının ardından tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2,4 milyon ton etan; 1,5 milyon ton sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ve 200.000 ton pentan-heksan üretmesi hedefleniyor. Tesiste üretilen etan ve LPG'nin öncelikli tüketicisinin Amur Gaz Kimyasal Kompleksi olacağı söylendi.
Amur JES’in, kalan 2 helyum ünitesinin de devreye girmesiyle beraber 2025 yılında tam kapasiteye ulaşması ve yılda 60 milyon metreküp helyum üretmesi planlanıyor. Böylece tesis dünyanın en büyük helyum üreticisi olacak.
Amur Doğal Gaz İşleme Tesisi
Rönesans Holding, Gazprom’un Çin sınırındaki Doğu Sibirya Bölgesinde kuracağı ve Rusya’nın en büyük, dünyanın ise sayılı gaz işleme tesislerinden biri olacak Amur Doğalgaz İşleme Tesisi’nin harici tesislerinin inşaatına 2018 yılında başladı.
Rönesans Holding bünyesindeki Rönesans Endüstri Tesisleri, 1,6 milyar dolar değerindeki bu projeyi tamamladığında tesis, yılda 42 milyar metreküplük üretim kapasitesine sahip olacak. Tesiste, doğalgazın yanısıra petrokimya ve diğer endüstriler için başta helyum, etan, LPG ve pentan-heksan türevi olmak üzere değerli bileşenler işlenebilecek.
Yorum Yazın