Bilim insanları ve akademisyenler derin depremler hakkında yoğun şekilde araştırma yapmaya devam ediyor. Araştırmalarda, derin depremlerin ilk olarak nasıl meydana geldiği, sonuçlarının neler olduğu sorularına cevap aranıyor.
300 kilometre ve daha üzeri derinlikte meydana gelen depremler "derin deprem" olarak adlandırılıyor.
Dünyanın derinliklerinde meydana gelen depremler yüzeyde fay etkisiyle meydana gelen depremlerden farklı. Derinlerde, titreşimlerin aşırı yüksek basınçla önlenmesi gerekiyor. Fakat, 2015'te Japonya'da meydana gelen bu tür bir deprem, yeryüzünde birçok kişi tarafından hissedildi.
Konuyla ilgili araştırmalar yürüten Arizona Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Mayıs 2015'te Ogasawara depremi sırasında Japonya'nın sismometre ağı tarafından toplanan verileri inceledi. En büyük sarsıntının 7.9 büyüklükle Bonin Adaları açıklarında ölçüldüğü belirlendi.
751 kilometre derinlikte meydana gelen depremin ardından, Dünya'nın alt mantosunun derinliklerinde onlarca daha az şiddetli artçı sarsıntı kaydedildi.
Çoğu deprem, gezegen yüzeyinin birkaç kilometre altında kabukta veya üst mantoda meydana geliyor. Ancak 2015’teki depremler alt mantoda yaşandı. O zamanki yapılan haberlerde, depremin 678 km derinlikte olduğu bildirilmişti ancak yeni yapılan çalışmalar sonucu depremin 751 kilometre derinlikte olduğunu gösteriyor.
Bazı bilim insanları ise depremin gerçekten de alt mantoda meydana geldiğini kanıtlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini düşünüyor.
Yorum Yazın