Yerli ve yabancı sektör raporlarından derlenen bilgilere göre, bu yıl küresel enerji talebi geçen yıla oranla yüzde 5’e yakın artarken, 2030’da artış oranının yüzde 12 olacağı öngörülüyor.
Yaşamın kaynağı suyun devamlılığı, insanoğlu ve diğer canlılar için hayati öneme sahipken, enerji sektöründe önemli bir girdi olarak değerlendiriliyor.
Yılda kişi başına düşen ortalama kullanılabilir su miktarı 1000 metreküpten az olan ülkeler “su fakiri” olarak sınıflandırılırken, su miktarı 2 bin metreküpten az olan ülkeler “su azlığı yaşayan ülke” statüsünde değerlendiriliyor. Ortalama kullanılabilir su miktarı 8-10 bin metreküp ve bundan fazla olan ülkeler ise “su zengini” olarak kabul ediliyor.
Muhtemel küresel kuraklığa değinen çalışmalara göre, 2025 yılına kadar dünyanın üçte birinin su kıtlığından etkileneceği tahmin ediliyor. Yaklaşık 20 yıl içinde de Afrika’da yeterli ve temiz su bulamayan insan sayısının 600 milyona ulaşabileceği öngörülüyor. Ülkelerin kalkınmasında temel ihtiyaçlardan biri olan suyun kullanımının sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi için tüm sektörlerin çevreye uyumlu su politikaları geliştirmesi gerekiyor.
Kaynak: yenader.org
Yorum Yazın