Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta meydana gelen ve dokuz işçinin kayan siyanürlü toprak altında kaldığı faciaya ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma sürüyor.
Soruşturma kapsamında tutuklu sayısı dokuza yükselirken Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Maden Sahası’na yönelik bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda olayın iş kazası olduğu belirtildi. Faciadan sonra gözaltına alınan ve altı saat sonra serbest bırakılan Anagold Madencilik Ülke Müdürü Cengiz Demirci‘nin kazada kusurunun olmadığı aktarıldı.
Bilirkişi Raporundan Öne Çıkanlar:
21 Haziran 2022’deki siyanür solüsyonu borusunun patlaması hatırlatıldı, 13 Şubat 2024’te yaşanan göçükle birlikte bu alanda çalışan veya yaşayan kişilerin “ağır metal zehirlenmesi açısından daha fazla risk taşıdığı” belirtildi.
Rapora göre çok sayıda zehirli kimyasalın Fırat Havzası’na karışma riski var. Uzmanlar, bu bölgede uzun süre düzenli analiz yapılmasını istedi.
Proje sahasının Fırat Nehri’ne bin altı yüz metre uzaklıkta olduğu söylendi, Munzur dağları ekosistemi içerisinde bulunduğu hatırlatıldı, “Hızlı önlemler alınmadığı taktirde hava, su, toprağın ağır metaller ve kimyasallarca yavaş yavaş zehirleneceği ve çevrenin flora faunasında da olumsuz etkiler meydana getireceği kaçınılmaz olacaktır” uyarısında bulunuldu.
Maden sahasının çevresinde bulunan dokuz yüzey suyunun analizleri de incelendi. Buna göre siyanür miktarı, izin verilen limiti aşmıyor. Fakat ağır metal analiz sonuçlarında arsenik, bakır, çinko, toplam krom, kurşun, nikel tespit edildi.
Maden sahasındaki toprak analiz raporları da incelendi. Toplam siyanür ve cıva sonuçlarının “tehlikeli” kabul edilen değerlerin altında kaldığı bilgisi yer aldı. Toprakta da bakır, çinko, kadmiyum, krom, kurşun, nikel bulundu.
40 gün boyunca Karasu üzerinde farklı yer ve zamanlarda, yeraltı ve yüzeysel su, atık, toprak ve hava numunelerinin, laboratuvar ortamında siyanür ve ağır metal analizleri yapılması gerektiği vurgulandı.
Yorum Yazın