Eskişehir Sanayi Odası’nda (ESO) “Madencilik ve Eskişehir Madencilik Sektörü” değerlendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı Metin Çekiç, Eskişehir Madencilik Kümesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Hamza Tınas ve Mehmet Rallas, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muzaffer Kızıldağ, Yönetim Kurulu Üyesi Berna Kızılbük ve Denetim Kurulu Başkanı Metin Atıcı katıldı.
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) öncülüğünde kurulan Eskişehir Madencilik Kümesinin Başkanı Metin Çekiç, toplantıda yaptığı konuşmasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde zorluk yaşayan maden sektör için Bakanlıklardan destek beklediklerini bildirdi. Madencilik şirketlerinin üretim ve ihracatta bu süreçte büyük sıkıntılar yaşadığı bilgisini paylaşan Çekiç, siparişler iyi düzeyde olsa da konteyner bulunamadığı için ürünlerin, aşırı yüksek navlun bedelleri nedeniyle depolarda ve maden işletmelerinde bekletildiğini belirtti.
Çekiç, "Dünya ticaretinde üretim ve tüketim zincirlerinde normalleşme olmadıkça sıkıntının daha da büyümesi olasılığı vardır. Bu da sürdürülebilir bir durum değildir. Sektörümüzün, bu sorunu için bakanlıklarımızın desteğine ihtiyacı vardır." diye konuştu.
Konuşmasında, madenciliğin, büyük risk taşıyan yatırımlardan biri olduğunun altını çizen Çekiç, "Uzun bir arama sürecinden sonra üretime geçebiliyor. Arama sonuçları olumsuz ise saha terk ediliyor. Bu süreçte yapılan tüm harcamalar boşa gidiyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesini, ruhsat güvencesinin artırılmasını, izin süreçlerinin öngörülebilir ve şeffaf olmasını talep ediyoruz." dedi.
Son 10 yılda maden ruhsat sayılarının ciddi oranda düştüğünün de bilgisini paylaşan Çekiç açıklamasında, “Son 10 yılda maden ruhsat sayıları çarpıcı şekilde düşmüştür. 2010 yılında 31 bin 562 arama, 11 bin 604 İşletme olmak üzere 41 bin 166 ruhsat var iken, Eylül 2021 itibariyle 5 bin 70 Arama, 9 bin 793 İşletme olmak üzere toplam 14 bin 863 ruhsat kalmıştır.
Maden İhracatımız tüm olumsuz koşullara rağmen 2020 yılında, 4,3 milyar dolar ihracatını yaparak ülke ekonomisine katkısını sürdürmüştür. Ülkelerin kalkınmışlığı madenciliğin ekonomiye yaptığı katkıyla ölçülür. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 8-15’lerdeyken ülkemizde yüzde 1,08 mertebesindedir” ifadelerini kullandı
Yorum Yazın