Türkiye’nin dev projeleri içinde yer alan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES düzenlenen törenle açıldı.
Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali, Mardin ve Şırnak il sınırları içerisinde, Dicle Nehri üzerinde, Mardin'in Dargeçit ilçesinin 15 kilometre doğusunda yer almaktadır.
Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde dolgu hacmi, kret uzunluğu ve beton yüzeyi bakımından dünyada birinci sırada olan baraj, gövde hacmi bakımdan ise ülkede Atatürk Barajı'ndan sonra ikincidir.
Ayrıca baraj, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj ve HES olma özelliği taşımaktadır.
Bu baraj, önyüzü beton kaplı baraj olması yönünden dünyada ilk sırada bulunmaktadır. Baraj ile 1200 megavat kurulu gücü ve yılda üreteceği 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretecektir. Ilısu 1200 megavatlık kurulu gücü ile dünyada 4'üncüdür. Baraj, ülke ekonomisine ise 3 milyarlık bir katkı sağlayacaktır.
Ilısu Barajı'nın Özellikleri
-Temelden yüksekliği 135 metre olan barajın; maksimum su kotu 526,82 metre, toplam gövde hacmi 23,7 milyon metreküp, rezervuar hacmi ise 10,6 milyar metreküptür.
-Ilısu Barajı ile üretilmesi planlanan elektrik enerjisi, şu an Türkiye'deki hidroelektrik santralleri vasıtasıyla üretilecek olan enerjinin %10’unu oluşturmaktadır.
-Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi (Ilısu Projesi), 1954 yılında, "Dicle Nehri’nin toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine ilişkin çalışmalar doğrultusunda", Devlet Su İşleri tarafından başlatılmıştır.
-Projenin maliyeti, baraj, kamulaştırma, köy yolları rölekasyonları, kültürel faaliyetler, anıt eserlerin taşınması ve korunması, tarihi Hasankeyf ilçesinin güçlendirilmesi ve yeniden yerleşim işleriyle yaklaşık 20 milyar liradır.
Yorum Yazın