Elazığ'ın en büyük ilçelerinden Karakoçan, yurdun termal su açısından en bereketli yerlerinden biri. Golan ve Bağin Kaplıcaları ile meşhur bölge, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Kaplıcalarıyla, romatizmadan cilt hastalıklarına kadar bir çok sağlık sorununa deva oluyor.
Elazığ’ın Karakoçan ilçesine bağlı Çayırgülü köyü sınırları içerisinde 2018 yılında Şubat – Haziran ayları arasında Elazığ İl Özel İdaresi ve Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü arasında imzalanan protokol gereği ücretli hizmetler kapsamında 802 m sondaj yapılarak 43 derece 15 litre debili jeotermal su bulunmuştu. Suyun rezervinin 50 yıl olduğu belirtilmişti.
Bulunan jeotermal su ile 80 – 100 milyon bütçeli 100 dönüm arazi üzerine Jeotermal Turizm Kompleksi yapılacağı, komplekste 750 yataklı 5 yıldızlı otel, fizik tedavi merkezi, golf, teniz, futbol sahaları, aquapark ve apart evlerin yer alacağı, tesisin temelinin 2018 yılı sonlarında atılacağı duyuruldu. Tesisin 350 kişiye istihdam sağlayacağı belirtilmişti. Tesisle birlikte sera işletmesi kurulması ve burada yetiştirilen ürünlerin otelde kullanılması ve artan ürünlerin yaş – kış piyasaya satılması planlandığından bahsedilmişti.
Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda “Karakoçan ilçemizde yaptığımız jeotermal sondaj çalışması sonucu 43 derecelik Türkiye’nin en kaliteli termal suyunu çıkardık... Hemen bu bölgede 5 yıldızlı termal otel ve organize seracılık bölgesi kurma çalışmalarına başladık... Aziz şehrimize hayırlı olsun...” ifadelerine yer vermişti. Ayrıca Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Karakoçan ilçesinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyip, çeşitli ziyaretlerde bulunmuştu. Jeotermal sondaj arama çalışmaları ve şantiye alanını da gezen Kaldırım yaptığı açıklamada,’’ Yatırımcılar hazır. Yurt dışından Karakoçanlılar ve Elazığlıların da yatırım talepleri var. Kaymakam bey sürekli toplantı ve görüşmelerini yapıyor. Bizde bu neticeyi aldıktan sonra yurt dışı ziyaretleri yaparak iş adamları ile görüşüp, onları davet ederiz. Karakoçan’a ciddi bir katma değer katmış oluruz” diye ifade etmişti.
Karakoçan Belediye Başkanı Ayhan Akbaba ise Turizm Kompleksinin ilçe merkezine 7 km mesafede bulunan Kızılca bölgesinde olacağını belirtmişti. Başkan Akbaba, tesisin Avrupa’da yaşayan Karakoçanlı iş adamları tarafından yapıldığını belirterek şu açıklamalarda bulunmuştu: “Bu bölgede yapılan sondaj çalışmasında 43 derece sıcak su çıktı. Yurt dışından gelen aslen Karakoçanlı olan işadamları bu yatırımı yapıyorlar. Yer tahsisi yapıldı. Yaklaşık 200 dönümün üzerinde bu yatırım yapılacak. Özel idare sahasında yer alıyor bu yatırım. Biz de belediye olarak bu yatırıma destek veriyoruz. İlk etapta 50-60 kişilik bir istihdam olacak. Kompleks tamamlandığında 300 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.”
Sondaj çalışmalarını yerinde inceleyen Karakoçan Kaymakamı Mehmet Kocabey ise "Jeotermal su kaynağının ilçenin kaderini değiştireceğine inanıyoruz. İlçemiz Çayırgülü köyü sınırları içerisinde MTA Genel Müdürlüğü'nce çalışmaları devam eden jeotermal su sondaj çalışmaları neticesinde, saniyede 15 litre debi ve 43 derece sıcaklıkta termal su çıkmıştır. Karakoçan'da doğal kaplıca suyu olarak kaynaklar açısından şanslı bir ilçemiz. Bu alanda yapılacak çalışmayla hedefimizin kaplıca turizmini geliştirmek ve organize seracılık bölgesi inşa etmek olduğunu belirtmek isterim. İlçemize hayırlı uğurlu olsun" diye konuşmuştu.
Tüm bu bahsedilenlere ve aradan üç yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen ilçede herhangi bir tesis yapılmadığı gibi jeotermal kuyudan çıkan suyunda kontrolsüz şekilde doğaya verildiği görüldü.
Yorum Yazın