Dünya mühendislik tarihine geçen başarılara imzasını atan Karayolları Genel Müdürlüğü, uluslararası alandaki saygınlığını artırmaya devam ediyor. Tamamlandığında dünyanın en uzun orta açıklı asma köprüsü unvanını alacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu, Uluslararası Yol Federasyonu (International Road Federation-IRF) tarafından her yıl verilen 'Global Başarı Ödülü'ne layık görüldü. Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ile 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu projesi yetkilileri ödülü almak için Birleşik Arap Emirlikleri – Dubai'ye gitti.
'En İyi Proje Finansmanı ve Ekonomisi' kategorisinin büyük ödülüne 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu layık görüldü
Dünya çapında yol ağlarının gelişimini teşvik etmek ve desteklemek amacıyla kurulan Uluslararası Yol Federasyonu (IRF), her yıl düzenlediği 'IRF Global Başarı Ödülleri' ile altyapı teknolojilerinin gelişmesini sağlayan mükemmel ve yenilikçi projeler ile bu alanda çalışan başarılı isimleri seçiyor. Bu yıl Dubai'de 18.'si düzenlenen IRF Dünya Kongresinde 'En İyi Proje Finansmanı ve Ekonomisi' kategorisinin büyük ödülüne, yapım ve işletim süreçleri tüm dünyada ilgiyle takip edilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu layık görüldü.
Dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacak
Çoklu finansman yapısı ile dünyada sayılı projeler arasına giren ve bugüne kadar 12 global finans ödülünün sahibi olan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu, mühendislik özellikleri açısından ilkleri bünyesinde barındırıyor.
Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında yer alan Malkara-Çanakkale Otoyolu; 88 km otoyol ve 13 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 km uzunluğunda olacak. Projede yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü; 2023 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam uzunluğu 4 bin 608 metre olacak şekilde inşa ediliyor.
Simgelerin köprüsü
Özellikleri itibarıyla "simgelerin köprüsü" olarak anılan ve mühendisliğindeki ince detaylarla öne çıkan, "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına atıfla 2023 metre olarak tasarlandı.
Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek.
Otoyol projesinde 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yanı sıra 2 adet yaklaşım viyadüğü, 2 adet betonarme viyadük, 6 adet alt geçit köprüsü, 6 adet hidrolik köprü, 43 adet üst geçit (1 adedi ekolojik), 40 adet alt geçit, 228 adet çeşitli ebatlarda menfez, 12 adet kavşak (devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), 4 adet otoyol hizmet tesisi, 2 adet bakım işletme merkezi ve 7 adet ücret toplama istasyonu inşa ediliyor.
Proje, İstanbul'u Çanakkale'ye ve sonrasında Kuzey Ege'ye bağlayacak
1915 Çanakkale Köprüsü'nün de bünyesinde yer aldığı Malkara - Çanakkale Otoyolu, tamamlandığında İstanbul'u Çanakkale'ye ve sonrasında Kuzey Ege'ye bağlayacak.
Proje sayesinde Türkiye ekonomisinin en gelişmiş bölgesi olan ve nüfusun önemli bir bölümünün yaşadığı Marmara ve Ege Bölgelerindeki limanlar, demiryolu ve hava ulaşım sistemlerinin karayolu ulaşım projeleri ile entegrasyonu sağlanacak; bu bölgelerde ekonomik gelişime ve sanayinin ihtiyaç duyduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına imkân sunulacak.
Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022'de hizmete alınması planlanıyor.
Yorum Yazın