Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bolu Dağı Tünel İşletme Merkezi’ni ziyaret etti. Burada konuşma yapan Karaismailoğlu 2021 yılında yapılan bazı projeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Çanakkale Köprüsü Projesi'nde Sona Yaklaştık
Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tabliye montajlarını da bu yıl içinde tamamladıklarına dikkati çeken Karaismailoğlu, çok önemli bir aşamayı geride bırakarak, projede sona yaklaştıklarını vurguladı. Kömürhan Köprüsü, Diyarbakır-Ergani-Elazığ Yolu Devegeçidi, Tohma, Hasankeyf-2 ve Zarova köprülerinin de açılışlarını gerçekleştirdiklerini belirten Karaismailoğlu, Kızılcahamam-Çerkeş, Rize İyidere-İkizdere Yolu Tünelleri, Salarha Tünellerini hizmete aldıklarını söyledi. “Dün de ve Doğu ve Güney Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Pirinkayalar Tüneli’ni vatandaşımızın hizmetine açtık” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gaziantep Havalimanı yeni terminal binasını da hizmete açtıklarını aktardı.
Kanal İstanbul İle Dünya Deniz Taşımacılığına Yeni Bir Soluk Getireceğiz
2022 yılının da mevcut projeleri bitirip, yeni projelerin hayata geçirildiği yoğun bir sene olacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Cumhuriyet’imizin yüzüncü yıl sembollerinden birisi olacak 1915 Çanakkale Köprümüzü ve Malkara Çanakkale otoyolumuzu 2022 yılının ilk çeyreğinde hizmete açacağız. 2021’de startını verdiğimiz Kanal İstanbul Projesi, 2022 yılında, projenin ilerleme hızına hız katacağımız en önemli gündemlerimizden biri olacak. Kanal İstanbul ile dünya deniz taşımacılığına yeni bir soluk getireceğiz. Türkiye’nin denizlerdeki lojistik hakimiyetini artıracağız. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattını da 2022 yılı sonunda işletmeye açacağız. Konya–Karaman hızlı tren projemizi 8 Ocak’ta hizmete alıyoruz. Yüksek Hızlı Tren hatlarımızı lojistik bir süper güç olma yolunda daha verimli kılacak, yük taşımacılığı için de kullanacağız. Ulusal çapta tamamladığımız, ilerleme kaydettiğimiz ve planladığımız demiryolu yatırımlarımızın yanı sıra, kent içi raylı sistemler için de güçlü bir yılı geride bırakıyoruz. Kent içi raylı sistemlerin ekonomiye ve çevreye katkıları göz ardı edemeyeceğimiz boyutlarda. Altı ilde yapımı süren 10 projemiz var. 2022 yılı çok büyük ve önemli kent içi raylı sistem projelerinin hayata geçeceği bir yıl olacak. Saatte 120 km ile ‘Türkiye’nin En Hızlı Metrosu’ unvanına sahip olacak 37,5 kilometrellik Beşiktaş (Gayrettepe)-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metrosu’nu yapacağız. Bu hatta önce Kağıthane-Havalimanı arasını ardından Gayrettepe-Kağıthane arasını işletmeye açacağız. 31,5 km’lik Küçükçekmece (Halkalı)-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ve Kirazlı-Başakşehir Hattı’nın, Bakırköy ile bağlantısını doğrudan sağlayacak Bakırköy -Bahçelievler- Güngören-Bağcılar Kirazlı Metro hatlarını da 2022 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Ankara’da süren çalışmamızda Atatürk Kültür Merkezi-Gar-Kızılay hattını da 2022 yılı sonuna doğru açmayı hedefliyoruz. Tandoğan-Keçiören Metrosu’nu kullananlar bu proje bittiğinde 2022 yılı içinde Kızılay’a aktarmasız ulaşabilecekler.”
Yorum Yazın