Arjantin’de 400 madenin yöneticisi ile ülke yönetiminden yetkililer, Arjantin’de on yıl önce kaya petrolü kaynaklarını geliştirmeye yönelik ilk girişimden bu yana görülmemiş türden bir kurumsal dalgınlığın ortasında ülkelerinin doğal kaynak varsıllığını kutlamak amacıyla toplandı.
Bu kez yatırımcılar için çekici olan durum Arjantin topraklarındaki lityum rezervleri. Elektrikli taşıt araçlarında kullanılan pillerin önemli bir girdisi olan az bulunur durumdaki lityum metalinde baş döndürücü bir kıtlık sözkonusu. Elon Musk, sahibi olduğu Tesla elektrikli otomobil firmasının girdi olarak gereksinim duyduğu lityum metalini güvence altına almak amacıyla madencilik sektörüne girebileceğinin sinyalini verdi. Rio Tinto Group ile Zijin Mining Group Co. madencilik firmaları Arjantin’e bir milyar ABD Doları’ndan fazla para aktarırken, Çinli ile ABD'li firmalar Arjantin'in lityum rezervleri için ihale savaşları yapmaktalar.
Bank of America metal araştırmaları birimi başkanı Michael Widmer, “Eğer Arjantin başarılı olmasaydı, lityum piyasasının iyi bir biçimde beslenmesi neredeyse olanaksız olurdu.” yorumunda bulundu.
Arjantin, bütün diğer ülkelerden daha fazla olmak üzere hazırlık aşamasında olan 13 lityum metali projesine sahipken ABD’nin 10 lityum metali projesi var.
BloombergNEF'e göre elektrikli araç devrimi tüm hızıyla sürerken, öngörülen istemi karşılamak üzere yerkürenin lityum kaynaklarının gelecek on yılın sonuna kadar beş kat büyümesine gereksinim var. Arjantin'in yeni lityum sektöründe küresel bir ağır sıklet ülkesi olma yolunda ilerleyebilmesi için ülkenin geleneksel üretim malları olan soya fasulyesi, tahıl ile sığır eti ürünlerinin ötesine geçme konusundaki son şansı olabilir.
Arjantin toprakları, Şili’deki lityum rezervlerinin iki katı büyüklüğünde henüz çıkarılmamış 19 milyon metrik ton lityum kaynağına sahip. Diğer yandan Arjantin, yeraltında bekleyen petrol, doğal gaz, altın ile gümüşün küresel ölçekte işlenmesi için gereken tutarlı, yoğun uluslararası sermaye akışlarını çekmek üzere uzun süredir çabalıyor.
Patagonya kaya gazı oluşumu olan Vaca Muerta bu konudaki belki de en iyi örnek. On yıl önce, her şey sıradan bir vaatti. Sermaye kontrollerinden özel bir muafiyet yürürlükteydi ki bu durum da Chevron firmasını ülkeye çekmişti. Ancak ne yazık ki damla bir sele asla dönüşemedi. Arjantin'deki daha geniş ölçekli sorunlar ile yakıt piyasalarına müdahaleler gelişmeyi kontrol altında tuttu.
Günümüzde ise, yerkürenin en büyük lityum üreticisi Albemarle firması, firmanın bugüne kadar madencilik yaptığı Avustralya ile Şili'den daha uzak, daha az gelişmiş bir bölge olan Arjantin'in Salar de Antofalla bölgesinde lityum metali keşfini yeniden başlatmayı planlıyor.
Albemarle firmasının tepe yöneticisi Kent Masters, “Kaynaklarımızın nerede olacağını her zaman seçemeyiz.” derken "Günümüzde elektrikli araç pazarı hareketleniyor, istem de gerçekten artıyor, dolayısıyla bir sonraki kaynağı geliştirmemiz gerekiyor.” yorumunda bulundu.
Yorum Yazın