Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde bulunan bor maden ocağında maden kazası tatbikatı gerçekleştirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yerüstü Madenciliği Acil Durum Kriz Merkezi Koordinasyon Kurulu tarafından alınan karar ile Espey Açık Ocak Sahası`nda düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği aşırı yağışlar nedeniyle açık maden ocağında göçük meydana geldi.
Göçükte bir minibüsün içindeki 5 işçinin toprak altında kaldığı ihbarının yapılmasının ardından harekete geçen ekipler, bölgede kurtarma çalışması yaptı.
Göçük altından kurtarılan işçiler, ambulanslarla hastaneye sevk edilerek tatbikat tamamlandı.
Hisarcık-Espey Bor Maden Ocağı
Bor, yeryüzünde toprak, kayalar ve suda yaygın olarak bulunan bir elementtir. Toprağın bor içeriği ortalama 10-20 ppm olmakla birlikte ABD’nin batı bölgeleri ve Akdeniz’den Kazakistan’a kadar uzanan yörede yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Deniz suyunda 0.5-9.6 ppm, tatlı sularda ise 0.01-1.5 ppm aralığındadır.
Kütahya’nın Emet ilçesinde 1958 yılında kurulan Emet Bor İşletme Müdürlüğü; Hisarcık ve Espey olmak üzere 2 açık ocaktan kolemanit cevheri üretimi gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük ve en önemli kolemanit rezervleri olan Hisarcık-Espey formasyonu, dünya rezervlerinin yaklaşık %40’ını oluştururken, Türkiye’deki rezervlerinin ise %55’ini oluşturuyor. Bor üretiminde entegre tesislere sahip olan müdürlük, açık ocaklardan çıkarılan kolemanit cevheri fiziksel zenginleştirme için konstantratörlere besleniyor. Üretilen konsantre kolemanit, değirmenlerde istenilen boyutlarda öğütülerek öğütülmüş ürün haline getiriliyor. Sonrasında ise reaksiyon, filtrasyon, kristalizasyon ve kurutma işlemlerinden geçirilerek sektörde önemli bir yeri olan borik asite dönüştürülüyor. Borik asit; göz, kulak, cilt tedavisinde, haşere ve böcek ilacı yapımında, fiberglass, LCD ekran, Prexy cam üretiminde ve yanmaya dayanıklı kıyafetlerin üretiminde etkin rol oynuyor.
Yorum Yazın