İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın DİNÇER CNN Türk’te ekranlara gelen "Çalışan Türkiye" programının konuğu oldu. Madencilik sonrası rehabilitasyon faaliyetlerine değinen DİNÇER, programda;
“Kütahya örneğinde görüldüğü gibi üretimler tamamlandıktan sonra yüzbinlerce ağaç dikildi. Bölgede yetişen ağaçların seçilmesiyle 15 – 20 yıl içerisinde ormana dönüştü. Çok çeşitli ve bölgede yetişebilecek ağaçlar dikiliyor.
Fide olarak dikimi yapılan ağaçların yıllar içerisinde orman dönüştüğünü görmek bölgede faaliyet gösteren maden işletmeleri içinde gurur verici. Çünkü o sorumluluğu üstüne alıp ciddi anlamda orman üretmiş ve güzel bir ortam oluşturmuşlar. Bu sorumluluğu yerine getiren şirketlerimize de teşekkür ediyoruz. Kanuni zorunluluk öncesinde rehabilite edilmemiş olan yada eski zamanlardan kalan sahalarda yok değil tabi. Günümüzde artık buna müsaade edilmiyor.
Maden platformu adı verilen ve 14 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu ve sözcülüğünü yürüttüğüm organizasyonun bu konu üzerine aldığı kararlar gereği; rehabilitasyonu yapılmamış olan sahaların rehabilitasyon çalışmalarını sivil toplum örgütleri, yere dinamikler ve o bölgedeki işletmeler ile birlikte ele almak ve oraları doğaya kazandırma çalışmaları yapmak. Bu konuda kararlarımız mevcut ve Orman Bakanlığı ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde maden bitmiş ve ekonomiye kazandırılmış sahaları rehabilite etme çalışmalarına bizde katkı koyarak yapacağız.
Biz madenleri bitirdikten sonra rehabilitasyon çalışmaları çok rahatlıkla yapılabiliyor. Madencilik faaliyetleri sırasında aslında bölge zehirlenmiyor. Doğalında olan bir endüstriyel hammadde yerinden çıkarılıyor ve ekonomiye kazandırılıyor. Daha sonra bunun üzerinde yeşili kazanmak ve hayvanların o bölgede rahatlıkla yaşayabildiğini görmek bize aslında bu bölgelerde kalıcı bir hasarın olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla tamiratın çok mümkün olduğu bir durum. Bizde elimizden geldiğince bu çalışmalara destek vereceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Programda ayrıca Garp Linyitleri İşlermelerinden olan Değirmisaz ve Tunçbilek sahaları rehabilitasyon çalışmaları hakkında aşağıdaki bilgilere yer verildi.
Tunçbilek Kömür İşletmesi
Ağaçlandırma faaliyetlerine 1959 yılında başlanmış olup 1248 hektar alanda personelinde katkısıyla 2.590.000 adet karaçam, sedir, ahlat, akasya, aylantuz, ceviz ve mahlep fidanı dikilmiştir. Ayrıca bölge halkının gelirine katkı sağlanmak amacıyla 5.000 adet lavanta fidanı dikilmiştir.
Değirmisaz Kömür İşletmesi
1972 yılında özel sektör tarafından açık işletme olarak işletilmeye başlanmış ve 1992 yılında terk edilmeye başlanmıştır.
Yapılan araştırmalar sonucunda hızlı büyüme sağlaması nedeniyle fıstık çamı dikimine karar verilmiştir. Gerek faaliyet sırasında gerekse faaliyet sonrasın 300 hektar alana Fıktık Çamı ve Kızıl Çam ekimi yapılmıştır. Tapulu olan arazilere ise vişne ve kiraz aşılayabilmek için mahlep ağacı dikimi yapılmıştır. Linyit kömürleri üzerindeki Marn tabakalarının ihtiva ettiği fosfor ağaçların verimli büyümesi sağlamıştır. Madenden ormana yeniden dönüş yapılmıştır.
Not: Devlet eliyle yapılan linyit işletmeciliği ilk defa 16.02.1938 tarihinde Etibank´a bağlı olarak Değirmisaz işletmesinin kurulmasıyla başlamıştır. Değirmisazda ilk Linyit keşfi 1915 yılında yapılmıştır. Değirmisaz Linyit İşletmesi 1966 yılında rezervi tükendiği gerekçesiyle kapatılmıştır.
Yorum Yazın