Mars’a gönderilen bu araç ile Mars'ın coğrafi yapısının ayrıntılı bir şekilde anlaşılması ve gezegenin yaşana bilirlik potansiyelin incelenmesi amaçlanmıştır. Mars gezegeninde geçmişte veya günümüzde yaşam olup olmadığı araştırılacaktır ve gelecek zamanda Mars’ta yaşamın olup olmayacağı konularında açıklama yapmak için çalışmalar yürütülecektir.
Mars'a gönderilen araçlarda ana temel yüzey şekilleri, toprak ve kayaç yapıları, kimyasal kompozisyon gibi konular ayrıntılı incelenmesiydi. Son gönderilen Perseverance adlı uzay aracında, daha ayrıntılı kimyasal analizler yapılmaya başlanmıştır. Önceki uzay araçları ile yapılan incelemeler sayesinde Mars'ın geçmişinde suyun varlığının kanıtlanması, gezegende yaşama dair izler bulunabileceği konusunda çarpıcı iddiaların ortaya konmasına sebep olmuştur.
Uzay aracının bir kolu kamera ile beraber sondaj tertibatı içermektedir. Ve bu sondaj tertibatı yardımıyla Mars’ta ilk sondajının bu yaz yapılması planlanmaktadır.
Perseverance uzay aracı, geçmiş keşiflerde rastlanan ve kesin olarak suyun bulunduğu bir Jezero kraterine indirildi. Bu kraterin büyük ihtimalle geçmişte bir göl olduğu düşünülmekteydi. Özellikle kraterin batı tarafında belirgin bir nehir yatağı ve bu nehrin oluşturduğu alüvyon deltasına ait izler saptanması, Mars'ta yaşam izlerinin bu kraterde araştırılması kararını aldırdı.
Perseverance'ın indiği Jezero Krateri'nin geçmişte su barındırması, organik materyallerin toplandığı delta türü oluşumlara sahip olması, Mars'ta yaşam için en uygun yerlerin başında gelmesini sağlamaktadır.
Uzay aracının olduğu bölgedeki kayaç grubunun olivin minerali açısından zengin olabileceği düşünülmektedir. Bu minerale sahip kayaçların gölden önce oluşmuş olabileceği belki de su gelmeden önce meydana gelen bir patlama veya çarpmayı işaret ettiği düşünülmektedir. Bu tür kayalar, belirli bir oranda çürüyen iz radyoaktif elementlerini içerir. Bu inceleme ile Dünya'daki bilim adamları patlamayı tarihlendirebilir ve gölün yaşına bir sınır koyabilirler.
Gözlenen başka bir koyu renkli kaya ise potansiyel olarak göl yok olduktan sonra kraterde biriken kül veya lavdan oluşmuş olabilir. Aynı zamanda volkanik ise, ondan gelen tarihler gölün ölümünü sınırlayabilir. Bu iki kayaç grubu bir araya getirildiğinde, gölün ve deltanın oluşumunu ve Mars'ın tarihindeki bu yağışlı dönemi parantez içine alabilir.
Ancak bilim insanlarına göre yörüngeden çıkarılan katmanların jeolojisi son derece belirsizdir. Önümüzdeki günlerde bu çalışmalar devam edecektir. Perseverance uzay aracının tekrardan harekete geçerek kayaç örnekleri toplaması ve Mars’ın fotoğraflanması planlanmaktadır.. Örnek alınan bu kayaçların 2028 yılında Dünya getirilip incelenmesi planlanıyor.
Kaynak: Nasa
Yorum Yazın