Asrın projesi 1915 Çanakkale Köprüsü açıldı.
Açılışta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Kurtuluş Savaşı’mızın şanlı direnişi, İstiklal Harbi’mizin ilk cephesi, Türk’ün gücünün tüm cihana yeniden gösterildiği Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıldönümünü kutladığımız bu manevi günün eşsiz atmosferinde, Cumhuriyet tarihimizin en büyük ulaştırma projelerinden biri olan Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nü Milletimizin ve tüm dünyanın hizmetine sunmamızın haklı gururu ve mutluluğunu taşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Proje ile Türkiye’nin yatırımda, üretimde, ihracatta, istihdamda dünyanın en büyükleri arasına girmeye bir adım daha yaklaştığını vurgulayan Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Çanakkale Destanı’nın hatırasına yakışacak, bir abide olarak şanlı tarihe mühür vuran bir şaheser olduğunu söyledi.
Ortada “Büyük” ve “Güçlü” Türkiye Resmi Var
“Köprümüzün mimari tasarımı ve teknik özellikleri, yüzyılın destanını bugünlere taşıyor” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“En’lerin, ilklerin ve rekorların projesi olarak ülkemizin simge yapılarından biri bugün milletiyle buluşuyor. Ortada büyük bir resim var, ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ resmi. Liderliğinizde, hayata geçen tüm yatırımlar ve ortaya çıkan tüm eserler tek tek bu resme vurulan fırça darbeleridir. Otoyolumuz ve köprümüzün hizmete girmesiyle, Trakya ile birlikte Batı Anadolu ve Ege’nin hatta Batı Akdeniz Bölgesi’nin ulaşım, üretim, sanayi, ticaret, turizm ve hizmet sektörü çok daha canlanacak. Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz uzanan ticaret yoluna katkı sağlayacak.”
Yol 40 Kilometre Kısalacak, Geçiş Süresi 6 Dakika Olacak
Otoyolun mevcut yola kıyasla 40 kilometre kısaldığına dikkati çeken Karaismailoğlu, “Feribotla saatler süren Çanakkale Boğazı'ndan geçiş süresi artık sadece 6 dakika… Yapım çalışmalarında gösterilen üstün başarı ile projemiz 1,5 yıl önce tamamlandı. Sadece bu proje dahi Kamu-Özel İş Birliği ile yapılan Yap-İşlet-Devret projelerinin ne kadar faydalı olduğunu küresel çapta gösteren güzel bir örnektir. Türkiye, ‘küresel lojistik üs’ olma hedefine ulaşırken, günlük sığ siyasi tartışmaların aksine, vizyon sahibi olmayı gerektiren, Ulaşım ve Lojistik Master Planı çerçevesinde hayata geçirdiğimiz ulaştırma ve altyapı yatırımları ile Türkiye’nin 2053 Vizyonunun gerekli altyapısı şimdiden hazırlanıyor. Amacımız, ülkemizin rekabet gücüne ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan; güvenli, ekonomik, konforlu, çevreye duyarlı, kesintisiz, dengeli, akıllı ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemidir” diye konuştu.
Yorum Yazın