İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Madencilik Kümelenmesi Başkanı Metin Çekiç katıldığı bir televizyon programında 2021 yılı için madencilik sektörünün ihracat verilerini ve 2022 yılı ihracat tahminlerini değerlendirdi. Yaptığı konuşmada çeşitli madencilik ürünlerindeki ihracat verileri hakkında açıklama yapan Çekiç madencilik sektörü için 30 milyar dolar ihracatın hayal olmadığını ifade etti.
Türkiye’nin maden ihracatı hakkında bilgi aktaran Çekiç konuşmasında şu ifadelere yer verdi.
Madencilik sektörü korona virüs döneminde ilk aylarda diğer sektörler gibi olumsuz etkilenmiştir. 2021 yılına gelindiğinde pandemi sürecinde tüketimin artması nedeniyle emtia fiyatlarında artış oldu.
Ağırlıklı ihracat yaptığımız ülkeler ABD ve Çin. ABD ve Çin doğal taş ihracatında %40, metal ihracatında %52 oran ile ilk sıralarda.
Madencilik ürünlerimizi metalik, doğal taş ve endüstriyel olarak üçe ayırıyoruz. Metalik madenler ihracatta ilk sırayı alırken krom, bakır, çinko, ferrokrom ve kurşun yoğun ihrac edilen ürünler olmuştur.
2021 yılına bakıldığında ihracat %40 artışla 5,93 milyar dolar olmuştur. Metalik cevherler %60’ın üzerinde bir artışla 2,97 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Doğal taşlar 2,1 milyar dolar, endüstriyel hammaddeler ise 1,1 milyar dolar ihracatımıza katkı vermiştir.
Ülkelerin kalkınması için sanayi, sanayinin kalkınması için madencilik gerekli. Koronavirüs göstermiştir ki tarım ve madencilik olmazsa olmazlarımızdır. Bugün sektörümüz 40 milyar doların üzerinde dolaylı bir katkı ile sanayiye hizmet etmektedir. Cam, savunma, çelik, uzay bunlardan bazılarıdır. Sağladığı dolaylı istihdam ise yaklaşık 2 milyon kişidir.
Pandemi sürecinde Çin blok mermer ihracatı düşerken ABD işlenmiş mermer ihracatı artış göstermiştir. Buda sektörün ne denli esnek bir yapıya sahip olduğunun göstergesidir.
Türkiye maden zenginliği açısından dünyada ilk sırlarda yer almaktadır. Özellikle bor minerallerinde Dünya lideri konumundayız. Bandırmada işlenen bordan elde edilen borkarbürün tonu bugün 40 bin dolar mertebesinde.
Nadir toprak elementlerinde de gelecekteöncü olarak anılmak içten bile değil.
Sektör olarak 2022 hedefimiz 7 milyar dolar ama bizim için çok az. Madencilik sektörünün sorunları çözüldüğünde ihracatta 30 milyar dolara ulaşabileceğimize inanıyoruz. Madencilik zor bir sektör. Ruhsatlarımızı devreye almak için geçen süreçler işin yapılabilmesini zorlaştırmaktadır. Sekiz bakanlık 21 kurum 92 yasa 87 yönetmelik ile uğraşan bir sektörümüz var. Herhangi birinde takılı kaldığınız zaman bütün yatırımınız boşa gitmektedir.
Yorum Yazın