Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, arama-araştırma faaliyetleri ile proje çalışmalarının daha etkin ve verimli uygulanabilmesini sağlamak için oluşturulan “Proje Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu (PDYK)” 2021 yılı 2. Çalıştayını Şırnak-Cizre’de gerçekleştirdi. 04-08 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalıştay gündemi kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve çevresinin jeolojisi ile maden ve enerji potansiyeli değerlendirilmiş, Şırnak ve civarında yapılan arazi çalışmalarında ise yerinde incelemeler yapılmıştır.
Çalıştaya; Kurul Başkanı Dr. M. Emrah AYAZ (Genel Müdür Yardımcısı), Kurul Üyeleri Haşim AĞRILI (Maden Etüt ve Arama Dairesi Başkanı), İsmail KARA (Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanı), Prof. Dr. Levent GÜLEN, Prof. Dr. Ahmet GÖKCE, Prof. Dr. Yusuf Kağan KADIOĞLU, Prof. Dr. Emin ÇİFTÇİ, Prof. Dr. Leyla KALENDER, Proje Danışmanlarından Prof. Dr. Ergül YAŞAR, ilgili yöneticiler, proje başkanları ve teknik elemanlar katılmışlardır. Ayrıca çalıştaya Prof. Dr. Yücel YILMAZ video konferans, Prof. Dr. Taner ÜNLÜ, Prof. Dr. Ali İhsan KARAYİĞİT ve Kurul Üyesi M. Bahadır ŞAHİN (Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanı) ise telekonferans ile katılarak katkı koymuşlardır.
Program kapsamında, ekonomik jeolojiye yönelik olarak; Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Şırnak ve çevresi özelindeki asfaltit ve petrol olanakları ile metalik maden potansiyelleri değerlendirilmiş, jeolojik, tektono-stratigrafik ve morfolojik veriler birlikte yorumlanarak potansiyel olabilecek alanlar incelenmiştir. Bunun yanında, bölgede petrol ve doğalgaz için açılmış atıl kuyuların jeotermal enerji bakımından kullanılabilirliği de tartışılmıştır. Element dağılımlarının maden yatakları açısından önemi ve aramacılıkta öne çıkan hususlara dikkat çekilmiştir. Magmatik kayaçların oluşum koşullarının belirlenmesinde önemli bir belirteç olan mikro dokular ve maden yatakları bakımından önemleri irdelenmiştir. Arazi çalışmaları kapsamında Şırnak ve Cizre çevresinde, bölgesel jeolojiye ve ekonomik potansiyele yönelik olarak inceleme ve değerlendirmeler yapılmıştır. Şırnak, Cizre ve Silopi çevrelerinde yer alan asfaltit sahalarındaki filon oluşumları ve yerleşimlerine etki eden unsurlar yerinde tetkik edilmiş, çeşitli görüş ve öneriler ortaya konulmuş ve modelleme çalışmalarıyla birlikte ekonomik potansiyele olası katkıları değerlendirilmiştir.
Yorum Yazın