Ankara Sanayi Odası, yeni nesil nükleer reaktör teknolojisi ile ilgili geliştirilen proje için ön çalışmalara başladı. Santrallerde uranyum yerine Türkiye’nin zengin rezervlere sahip olduğu toryumun kullanılması hedefleniyor.
İlk çalışmaları, 1950'li yıllarda ABD'de yapılan ancak uranyumun daha ucuz olması nedeniyle rafa kaldırılan toryum yakıtlı nükleer santral projelerinde Türkiye'den ilk adım geldi. Ankara Sanayi Odası (ASO), FİGES Mühendislik ile birlikte yürüttükleri proje kapsamında nükleer teknoloji alanında uranyum yerine toryum ile çalışan ergimiş tuz reaktörü prototipini üretmek için çalışmalara başladı.
ASO Başkanı Özdebir, katıldığı çevrimiçi sohbet toplantısında, çalışmalarla ilgili hükümeti bilgilendirdiklerini, Türkiye'nin bu alanda yapacağı projeleri uluslararası kurumlara da anlatarak onay aldıktan sonra üretim için ilk adımı atacaklarını ifade etti. Özdebir, 4'üncü nesil nükleer reaktör teknolojisi sayesinde yaklaşık 3 metre çapındaki silindirde bin MW elektrik üretilebildiğini, basınçlı kaba ihtiyaç duymadığı ve 600-700 derece gibi düşük ısıyla çalışabildiği için güvenlik açısından riskinin de olmadığını belirtti.
Özdebir, toryum zengini Türkiye'nin ulusal reaktörünü geliştirme yolunda büyük bir fırsata sahip olduğunu belirterek, gerekli çalışmaların olumlu ilerlemesi halinde prototipinin 5 yıl içinde üretilebileceğini bildirdi. Özdebir yaptığı açıklamasında, “Bu projeyle nükleer santrale değil, nükleer santralin enerji üreten reaktörünü yapmaya talibiz. Elimizde ergimiş tuz reaktörlerine ilişkin ayrıntılı tasarım bilgileri var. Bu proje Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını sıfırlayabilir” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın