Nitelikli ve belgeli işgücü ile kaliteli ürün ve hizmet sunumunu ve verimliliğin artmasının yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği konusunda iş kazalarını azaltmayı, güvenli ve sağlıklı çalışma ve üretim ortamları oluşturmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 2015 yılından itibaren yayımlanan tebliğlerle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfındaki bazı mesleklere mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. Geçtiğimiz 2021 yılı Nisan ayında MADEN SEKTÖRÜNDE yer alan 8 meslek mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsamına alındı.
Maden sektörüne yönelik iş kazalarının önüne geçilebilmesi, üretimde nitelikli işgücü ve verimliliğin artırılması için uluslararası standartlara göre çalışan, nitelikli personel ihtiyacının giderilmesine büyük önem arz etmektedir.
Bu çerçevede, MYK, maden sektöründe mesleki yeterlilik belgesi, kapsamı, zorunluluğu gibi sorulara cevap niteliği taşıyan ayrıca personel belgelendirme faaliyetlerinde Kalite Yönetim Temsilcisi olarak görev aldığım Odaklı Grup’un faaliyetleri hususunda aşağıda soru cevap ile MADEN Sektöründe MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi;
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK)?
Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanun tasarısı, 2006 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilmiş ve Komisyonlarda görüşüldükten sonra 21 Eylül 2006 tarihinde 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu olarak oy birliği ile kabul edilerek, 6 Aralık 2006 tarihinde MYK hukuken faaliyete başlamıştır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Mesleki Yeterlilik Belgesi, bireylerin herhangi bir meslekte, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından oluşturulmuş Ulusal Yeterliliklerde belirtilen şartları karşılamaları halinde sahip olabilecekleri bir belgedir. Mesleki yeterlilik belgesi sayesinde kişiler, ilgili meslekte yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını belgeleme şansına sahip olmaktadırlar.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Nedir?
5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu gereğince; tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamaz.
MADEN Sektöründe Hangi Mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak Zorunludur?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (o günkü ismi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı) tarafından yayımlanan 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı tebliğ ile MADEN SEKTÖRÜNDE MYK yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi.
- Kırma Eleme Tesis Operatörü Seviye 3
- Mekanizasyon İşçisi (Maden) Seviye 4
- Yeraltı Hazırlık İşçisi Seviye 3
- Yeraltı Hazırlık İşçisi Seviye 4
- Mermer Doğaltaş Ocakçısı Seviye 3
- Mermer-Doğaltaş Özel İmalat Elemanı Seviye 4
- Mekanize Kazı Operatörü Seviye 4
- Pres İşçisi (Maden) Seviye 4
Belge Alma Zorunluluğu Olan Mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde MYK belgesiz çalışan tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına idari para cezası verilir.
Odaklı Grup Hangi MADEN MYK Mesleki Yeterliliklerinde Sınav Ve Belgelendirme Faaliyetleri Sürdürmektedir?
Odaklı Grup, 29.09.2021 tarihinde AB-0408-P Akreditasyon Numarası ile Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş ve 20.10.2021 tarihinde YB-0298 kodu ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilerek yetki kapsamındaki Ulusal Yeterliliklerde Sınav Ve Belgelendirme faaliyetlerine resmen başlamıştır. Bugüne kadar MADEN alanında binlerce çalışanı Mesleki Yeterlilik Belgesi edindirdik.
Odaklı Grup, maden sektöründe aşağıdaki mesleklerde sınav ve belgelendirme faaliyeti gerçekleştirmektedir;
- Mekanizasyon İşçisi (Maden) Seviye 4
- Yeraltı Hazırlık İşçisi Seviye 3
- Yeraltı Hazırlık İşçisi Seviye 4
- Yeraltı Üretim İsçisi Seviye 4
- Kırma Eleme Tesis Operatörü Seviye 3
- Mermer Doğaltaş Ocakçısı Seviye 3
- Mermer-Doğaltaş Ocakçısı Seviye 4
- Mermer- Doğaltaş imalat Elemanı Seviye 3
- Mermer- Doğaltaş Ozel İmalat Elemanı Seviye 4
- Nezaretçi (Maden) Seviye 5
Sınav Ve Belgelendirme Süreci Nasıl İşlemektedir?
Başvurusu alınan aday(lar)a yapılacak teorik ve performansa dayalı sınavlar sonucunda başarılı olmaları durumunda MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmaktadır.
Belgenin Geçerlilik Süresi Var mı? Belgenin Geçerlilik Süresi Bitince Süreç Nasıl İşletiliyor?
Belge geçerlilik süresi ulusal yeterliliklerde belirtilmektedir, MADEN SEKTÖRÜNDE yer alan mesleklerde bu süre 5 yıl olarak tanımlanmıştır.
Belge yenileme, Beş (5) yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur; 5 yıl belge geçerlilik süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, vb.) sunmak veya Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan uygulama sınavlarına katılmak. Değerlendirme sonucu olumlu olan adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır.
Özcan DALMIŞ
Petrol ve Doğalgaz Yüksek Mühendis
Kalite Yönetim Temsilcisi
İSG Teknikeri
Yorum Yazın