Yer Biliminin önemli isimlerinden Prof. Dr. hc A.M. Celal ŞENGÖR, İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde sürdürmekte olduğu akademik vazifesinden 24 Mart 2022 tarihi itibarı ile emekliye ayrılacağını duyurdu. ŞENGÖR, İTÜ’de gerçekleştirmiş olduğu hizmet süresine ithafen 23 Mart 2022 Çarşamba günü, “İTÜ’de 40 Yılım: Bu Sürede Dünya Jeolojisinde Meydana Gelen Gelişmeler ve İTÜ’nün Katkısı” konulu son dersini “Zoom” uygulaması üzerinden çevrimiçi olarak yapacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nün Twitter hesabından yapılan paylaşımda,"Prof. Dr. mult. A.M. Celâl Şengör, akademik vazifesinden 24 Mart 2022 tarihinde emekliye ayrılacaktır. 23 Mart 2022 13.30'da, “İTÜ’de 40 Yılım: Bu Sürede Dünya Jeolojisinde Meydana Gelen Gelişmeler ve İTÜ’nün Katkısı” konulu Vedâ Dersi için YouTube linki; https://www.youtube.com/watch?v=eUGBnjIpzTs” ifadeleri kullanıldı.
Celal ŞENGÖR Kimdir?
Ali Mehmet Celal ŞENGÖR, Türk akademisyen ve jeologdur. Şengör, ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefe Topluluğu ve Rus Bilimler Akademisi üyesidir. Mehmet Fuat Köprülü'den sonra Rus Bilimler Akademisine seçilmiş ikinci Türk profesördür. Alman Jeoloji Derneği tarafından Şengör'e Gustav Steinmann Madalyası verilmiştir. Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, jeolojide özellikle yapısal ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. Bu konuda bilindiği kadarıyla, 17 kitap, 262 bilimsel makale, 217 tebliğ özeti, 74 popüler bilim makalesi; tarih ve felsefe ile ilgili popüler 13 kitap ve 500’ü geçen deneme yazısı yayınlamıştır.