Yeraltı kaynaklarının, etkin ve etkili bir şekilde bilimsel yöntemlerle aranmasına yönelik projeler üreten, var olan projeleri ise geliştiren Maden Sorunları ve Çözümleri Derneği (MSM), maden atıkların tekrar ekonomiye kazandırılması için yeni çalıştırmalar geliştirmeye devam ediyor.
Bu kapsamda yeni projeler üretmeye devam ettiklerini açıklayan MSM Başkan Vekili Yasemin Bal, “Taştan kağıt projesi için çalışmalarımız sürüyor. Atıl taş ocaklarından atık taşları alarak toz haline getirip küçük miktarda plastik hammaddesi ve reçine ile karıştırarak kağıt üreteceğiz. Bilimsel fizibilitelerini hazırladık. Bu projeyle üç ayrı teknolojiyle, İstanbul, Afyon ve Mersin’de fabrika kurulacak. 29 Ekim 2023’de üretime başlamayı hedefliyoruz” dedi.
Proje kapsamında üç farklı çeşitte kağıt üretilmesi planlanıyor. Bunlar; uzun ömürlü, çok kısa ömürlü ve ambalaj alanında kullanılacak kağıt şeklinde olacak. Proje için üç farklı teknolojiyi üç farklı fabrikada kullanacaklarını bildiren Bal, “Birinci teknolojiyle plastik esaslı kimyasal içeriğiyle karıştırılan ve 100 ila 200 yıllık uzun ömürlü olan taştan kağıt üretimi yapacağız. Bunun için Ege bölgesinde Afyon ve çevresindeki eski mermer ocaklarında fabrika kurmayı hedefliyoruz. İkinci teknolojiyle yüzde 100 organik kısa ömürlü ambalaj grubu için reçine bazlı taştan kağıt üreteceğiz. Daha çok kireç taşlarının yoğun olduğu Mersin Silifke’de fabrika kuracağız” dedi. Üçüncü teknolojiyle üretilecek kağıtların ise çocukların kullandığı kağıtlar, boyama kitabı gibi antibakteriyel özelliğe sahip ve iki yıl içinde doğaya karışacak şekilde üretileceği bildirildi. Bu teknolojiyle üretilecek kağıtlar için ise İstanbul’da terk edilmiş taş ocaklarda fabrika kurulacak.
AB’den Fon Desteği
Yasemin Bal, her bir fabrika için AB’den 150 milyon Euro’luk fon desteği alınacağını belirtti.
Türkiye’de bulunan maden ocaklarının envanterinin çıkartılıp her bir madende Ar-Ge çalışmasının yapılması gerektiğini vurgulayan Bal, “Dernek olarak genç mühendislerle bu çalışmaları yapmaya başladık. Türkiye’nin güneyinde nükleer santrallerin kalbinde kullanılan çimentonun üretimi için de çalışma yapıyoruz. Burada da bir çimento fabrikası kurmayı hedefliyoruz” dedi.
Yorum Yazın