Türkiye'nin Paris İklim Anlaşmasına taraf olması için hazırlanan kanun teklifi tüm partilerin oyları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edildi.
Meclis Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop'un Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile Çevre Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu Raporlarının tümü üzerinde Genel Kurul'da düzenlenen oylama sonucunda kanun teklifi 353 oyla kabul edildi.
Paris İklim Anlaşması, Türkiye tarafından 22 Nisan 2016'da imzalanmıştı. Ancak Türkiye, bugüne kadar anlaşmayı onaylamayan ülkeler arasında yer alıyordu.
Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi geçtiğimiz günlerde de Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edilmişti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran konu ile ilgili yaptığı konuşmasındada, "Henüz taraf olmasak da 'Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanımız çerçevesinde sera gazı azaltım hedefimizi belirledik. Buna göre, 2030 yılı itibariyle yüzde 21'e kadar artıştan azaltım amaçlıyoruz" demişti.
Türkiye'nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefinde olduğunu belirten Kıran, "Anlaşmaya taraf olmamız yeşil teknolojiye erişim ve yatırım fırsatlarımızı da güçlendirecek. Bu alanda uluslararası mekanizmalardan faydalanmaya devam edeceğiz. Sürecin dışında kalmamızın seçenek olmaktan çıktığı bir aşamadayız" ifadelerini kullanmıştı.
Resmi Gazete'de Yayımlandı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 353 oyla kabul edilen Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Resmi Gazete'de de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan bildiride "Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 21'inci Taraflar Konferansı'nda kabul edilen ve Türkiye Cumhuriyeti adına 22 Nisan 2016'da imzalanan 'Paris Anlaşması'nın beyan ile birlikte onaylanması uygun bulunmuştur" denildi.
Paris İklim Anlaşması
Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltmak, bunun için gerekli adaptasyonun ve finansmanın sağlamak için 2015 yılında imzalandı, 2016 yılında ise yürürlüğe girdi. Mart 2021 itibarıyla, bu anlaşmayı 191 ülke imzalamıştır. Amerika Birleşik Devletleri 2020'de ayrıldığı bu anlaşmaya 2021 yılında yeniden katılmıştır.
Söz konusu anlaşma, yüzyılın ikinci yarısına kadar küresel ortalama sıcaklığı en az 2.0 derece azaltma hedefinin yanı sıra fosil yakıt kullanımını iyice azaltarak devreden çıkarmayı hedefliyor.
Paris Anlaşması uyarınca, her ülke küresel ısınmayı azaltmak için kendi planlamasını yapmalı ve düzenli olarak raporlamalıdır.
Yorum Yazın