Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) "Temiz Enerji Dönüşümünde Kritik Minerallerin Rolü" raporu yayınladı. İklim değişikliğiyle mücadele hedeflerinin başarıya ulaşması için kilit noktada olan temiz enerji teknolojilerinde kritik minerallere yönelik talebin yükselmesi ön görülüyor. Yayınlanan rapora göre, bakır, lityum, nikel, kobalt ve nadir toprak elementleri küresel enerji dönüşümünde önemli rol taşımakta.
Temiz enerji teknolojilerinin hâkim olduğu bir enerji sistemi ile fosil kaynakların merkezinde yer aldığı enerji sistemleri arasında büyük farklar olduğu gözlenmektedir. Bir elektrikli araç için konvansiyonel bir araca göre altı kat daha fazla minerale ihtiyaç duyulurken; rüzgâr enerjisi santrali ve doğal gaz santrali kıyaslandığı zaman rüzgar enerji santralinde dokuz kat daha fazla mineral kaynaklara ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Talep görünümü ve tedarik sorunları incelendiği zaman kritik mineral ihtiyacının hükümetlerin emisyonları azaltma hızına bağlı olarak 2040’a kadar altı kat artacağı öngörülmektedir.
Bu kapsamda rüzgâr enerjisi başı çekerken, güneş enerjisi ve büyüyen elektrik altyapısının da özellikle bakır ve alüminyum talebinin yükselmesinde önemli rol oynaması bekleniyor.
IEA Başkanı Fatih Birol söz konusu rapor ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Bunlar aşılmayacak zorluklar değil fakat hükümetlerin iklim taahhütlerini nasıl aksiyona dönüştürecekleri konusunda açık sinyaller vermesi gerekiyor. Şu anda ve birlikte hareket ederek, hükümetler fiyat oynaklığı ve tedarik sıkıntılarına yönelik riskleri önemli ölçüde azaltabilirler. Bu kırılganlıklar dikkate alınmazsa, temiz enerji geleceğine doğru olan küresel gelişimi yavaşlatabilir ve daha maliyetli hale getirerek iklim değişikliğini önlemeye yönelik küresel çabaları da sekteye uğratabilir. 21. yüzyılda enerji güvenliği bu parametrelerden oluşuyor.” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın