Toyota Motor Corporation geçtiğimiz hafta sonu hidrojenle çalışan bir motorla donatılmış bir araç için jeotermal enerjiden yararlanmayı planladıklarını açıkladı. Araçta kullanılan hidrojen motoru, Toyota’nın karbonsuz bir mobilite toplumu gerçekleştirme çabalarının bir parçası olarak geliştiriliyor.
Büyük inşaat şirketi Obayashi ile birlikte şirket, jeotermal enerjiyle üretilen hidrojeni Japonya’nın Kyushu kentinde yerel olarak uygulamayı planlıyor.
Obayashi, Japonya’da ilk kez jeotermal güç kullanarak hidrojen üretim projesi yürütmektedir. Jeotermal güç ile hidrojen üretilecek tesisin inşaatına Ağustos 2020 tarihinde başlandı. Obayashi Corporation, Oita Eyaletindeki hidrojen tesisi, sudaki hidrojeni ayrıştırmak için jeotermal enerji kullanıyor. Ayrıştırılan bu Hidrojen, yakıt hücreleri ile kullanılmak üzere Toyota fabrikasına tedarik edilecek.
Şirket, Oita’da düzenlenen Autopolis yarışında hidrojen motoruyla donatılmış bir araç için hidrojeni yakıt olarak kullandı.
Toyota Bunu Neden Yapıyor?
Hidrojen kullanan bir toplum oluşabilmesi için çok sayıda ortak gereklidir: endüstriler, üniversiteler, kurumlar, devlet kuruluşları ve otomobil üreticileri. Hidrojen ile çalışan çevreci araçların yollara çıkabilmesi için çalışan Toyota bu konuda yeni projeler geliştiriyor.
Toyota aktif olarak hidrojen üretimi ve istasyon kurulumu işlerinde faaliyet göstermese de, tüm hidrojen tedarik zincirinde mümkün olduğunda düşük karbon ayak izi olması için hidrojen üretimini daha da "yeşillendirmek" amacıyla çeşitli ortaklıklar yapmaktadır.
Son 20 yıldır hidrojen ile çalışan bir otomobil geliştirme çalışmaları yürüten Toyota, bu aracın potansiyeli olduğundan son derece emin. Hidrojeni yakıt olarak kullanarak karbon emisyonlarının ortadan kaldırılabileceğine ve dünyadaki petrol bazlı yakıtlara bağımlılığın daha da azalması için bu çalışmalar yürütülüyor.
Hidrojen evrende en çok bulunan atomdur. Ancak her zaman başka elementlere bağlı halde bulunur, sudaki oksijen gibi (H2O). Bu da H2 hidrojen yakıtı üretmek için hidrojen atomunu izole edilmesi gerektiği anlamına gelir.
Yorum Yazın