KTÜ emekli Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Trabzon’da heyelan açısından riskli olan bölgelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bektaş, Trabzon’da 6 bölgede heyelan riski olduğunu açıkladı. Bu bölgelerin yapılaşmayla heyelan riskinin çok fazla arttığını belirterek “Trabzon’da 6 blok var.” dedi.
Bektaş açıklamalarına şöyle devam etti, “Trabzon’da 6 blok var. Heyelan tehlikesi altında. Afet oluyor. Sonra ‘devlet sizin yaranızı saracak’ deniyor. Devlet benim yaramı sarmasın. Ben yaralanmadan önce devlet beni korusun.”
Bektaş, yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti: “Trabzon’da jeolojisine bağlı doğal afet potansiyeli taşıyan haritayı 15 yıl önce akademik hayatımda hazırladım. Trabzon’un doğal afet potansiyeli diye.. Trabzon’un sel, heyelan, deprem riski özet halinde verildi. Maalesef bilime değer verilmiyor. Bu haritayı Valiliğe, Belediyeye, AFAD’a verdim. Herkes kulak arkasına attı. Popülist politika... Trabzon’da 6 tane heyelan bölgesi var diyorsun kimsenin işine gelmiyor. Ne zamanki felaket oluyor. O zaman toplum harekete geçiyor.”
Zamanında bu yamaçlar tamamıyla denetime kapalıydı. Heyelan bölgesi olarak geçer. Oradaki heyelan sahaları maden tetkik arama enstitüsünün hazırlamış olduğu haritalarda mevcuttur. Bu haritalardan dahi yararlanmadık. O bölgeler imara açılırken jeolojik yapısının muhakkak dikkate alınması gerekirdi. Çok eğimli olan yerlerin eğimi azaltılması gerekirdi. Heyelanı tetikleyen en önemli faktörlerden biri eğimdir. İkincisi ise sudur. Suyu da o bölgeden uzaklaştırmamız gerekirdi. Yeraltı seviyesi çok yüksek. Geçen yıllarda da kaymalar olmuştu. Maalesef kaymalar oluyor, evler yıkılıyor, belli müddet sonra oralar imara açılıyor. En ilginç yönlerden biri heyelan tehlikesi olan yerlerde çok katlı binalar yapılmaz. Heyelan tehlikesi ayrı, heyelan riski ayrı bir şeydir. 4 katlı bir evde yaşayan insan sayısıyla, 10 katlı evde yaşayan insan sayısı çok farklı. Can ve mal kaybı çok daha fazla olacak. Düşünün ki o sırtlarda gökdelenler var. O binaların bir tanesi kaysa çok büyük can ve mal kaybı olur. Bilim adamların söyledikleri sözde kalıyor. Doğanın söylediği geçerli oluyor.
6 Bölge
Yıldızlı, Akyazı, Beşirli, Erdoğdu, Boztepe, Pelitli ve Boztepe sırtının kuzeye bakan yamaçları yerçekimi ve yağış etkisiyle kaymaya hazır 6 faylı ve bloklu heyelan bölgesidir. Deniz seviyesiyle Boztepe arasında 400 metre kod farkı var. Dolayısıyla ayrışmış faylı bloklu bu yapı yerçekimi etkisiyle kaymaya başlıyor. Buna yağış da eşlik edince kayma çok daha hızlı oluyor. Bugün yaşadığımız olaylar devam edecek. Özellikle karlar erimeye başlayınca bu heyelanlar daha da artacak. Haziran, temmuz, ağustos aylarına gelince yağışlar sağanak yağmaya başlıyor. Yaz selleri yaşanmaya başlayacak.
Yorum Yazın