Kolin İnşaat bünyesinde faaliyet gösteren TBM tünel ekibi, Uşak'taki Eşme – Salihli Yüksek Hızlı Demiryolu Tüneli Projesi'nde Dünya Rekorlarına imza attı. Çalışmada Robbins Crossover XRE TBM kullanılıyor.
TBM ekipleri 28,5 m (En İyi Gün Dünya Rekoru), 132,2 m (En İyi Hafta Dünya Rekoru) ve 455,4 m (En İyi Ay Dünya Rekoru) olmak üzere tünelcilik açısından önemli ilerlemeler kaydetti. Bu değerler 13.01 - 14.00 m çapındaki Tünel Açma Makineleri için geçerli yeni Dünya Rekorlarıdır.
Rekor üretimde yer alan çalışma ekibi
Proje Müdürü: Yasin KARSLI
TBM Şefi: Onur KARSU
Mühendisler:Ferhat KARA, Şevket KILIÇ
Süpervizör: Ferdi ÇİMEN
Operatörler:Sedat DELİKTAŞ, Hüseyin ÇİMEN, Adem YILDIRIM, Özkan KARABULUT
Elektrik Amiri: Nevzat ÇUHADAR
Robbins firmasının internet sitesinden yayınlanan haberde aşağıdaki bilgilere yer verilmiştir.
Eşme-Salihli Demiryolu Projesi
Eşme – Salihli Demiryolu Tüneli, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) için Ankara – İzmir Hızlı Tren Projesi kapsamında yer alıyor. 508 km'lik (316 mil) hat sonunda Ankara ilindeki Polatlı'yı Türkiye'nin üçüncü en kalabalık şehri olan İzmir'e bağlayacak ve tamamlandığında ülkenin en uzun demiryolu hattı olarak İstanbul – Ankara Yüksek Hızlı Demiryolu'nu geçecek. Çift hatlı demiryolu sistemi, yolcuları 250 km/sa (160 mil/sa) en yüksek hızlarda taşıyacak ve iki şehir arasındaki yolculuğu 3,5 saatte tamamlayacak (normalde arabayla 6,5 saat sürecek bir yolculuk).
Robbins Crossover XRE TBM
13.77 m çapındaki Robbins Crossover XRE TBM, 2021 yılının bahar aylarında Türkiye'de piyasaya sürüldü. Makine 3.05 km'lik Eşme – Salihli Demiryolu Tüneli'nde kumtaşı, çakıltaşı, kiltaşı ve silttaşı gibi karışık jeolojiye sahip bölgenin delinmesinde kullanılıyor.Yüklenici Kolin İnşaat, gazlı bir ortam potansiyeli olan 5 ila 9 MPa (720 ile 1300 psi) UCS arasında zayıf kaya ve yer yer yeraltısuyu beklemektedir.
Titanik TBM, yedi yılı aşkın bir geliştirme süresinin ardından en yeni güvenlik ve verimlilik standartlarını karşılamak amacıyla sistemlerde yapılan birkaç yükseltmenin ardından piyasaya sürüldü.Robbins'in Türkiye'deki yan kuruluşu ATES'te görevli Yunus ALPAGUT yaptığı açıklamada, " TBM'nin piyasaya sürülmesinden dolayı çok mutluyum. Şimdiye kadar, makine gnays ve çamurtaşında yaklaşık 500 m (1.600 ft) delGİ YAPTI. Bu, Robbins için çok karmaşık jeoloji ve zorlu zemin koşullarında bile büyük çaplı TBM'lerin bu tür tünellerde delik açabileceğini kanıtlaması için bir fırsattır." dedi. Alpagut, projenin neden bu kadar önemli olduğunu açıklayarak şöyle devam etti: “Son zamanlarda Bilecik'teki yüksek hızlı demiryolu gibi projelerde başarısız olan büyük çaplı makineler oldu, bu yüzden bu Türk tünelciliğini göstermek için çok önemli bir adım.”
Zorlu koşulların üstesinden gelmek için büyük çaplı XRE'nin bir dizi benzersiz özelliği vardır. Geniş çaplı tasarım, hem vidalı konveyör hem de bantlı konveyörün yerinde kalmasını sağlayarak modlar arasında hızlı dönüşüme ve %100 EPB ve sert kaya modlarında çalışmaya olanak sağlar.
Yorum Yazın