Siemens Energy Türkiye sorumlusu Levent Dinçer, temiz ve düşük karbonlu enerji sistemleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Enerji dönüşümü ve karbonsuzlaştırma çözümlerine küresel anlamda katkı sağladıklarının altını çizen Dinçer, yaptığı açıklamada, “Gaz türbinlerimiz doğal gaz ile hidrojen karışımı yakmaya uyumlu bir haldedir. Paydaşlarımızla birlikte, AB tarafından fonlanan Hyflexpower Projesi’nde çalışarak 2023 senesinde özellikle endüstriyel gaz türbinlerimizin yüzde 100 hidrojen yakabilir özelliğe sahip olmasını hedefleniyor. Bu tamamen karbon nötr bir şekilde enerji üretimi elde edilen ilk proje olma özelliğine sahip olacak. Bunun benzeri başka projeler de gerek endüstri, gerek enerji üretimi alanında devam ediyor. Burada Türkiye’nin rolü tabii bir başka açıdan da çok önemli. Türkiye’de küresel stratejiye uygun olarak temiz ve düşük karbonlu bir enerji sistemine odaklanacağız. Türkiye yenilenebilir kaynaklar açısından önemli bir potansiyele sahip. Gelecekte sanayisini karbonsuzlaştırmada hidrojene ihtiyaç duyacak ülkelere hidrojen ihraç eden bir ülke olabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Dinçer; Türkiye’de son bir yıl içinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de faaliyet gösterdiklerini, gaz ve buhar türbinlerinden oluşan yaklaşık 12 gigavat kurulu güçle elektrik üretimine katkı sağladıklarını ifade etti.
Siemens Energy'nin Yürüttüğü Çalışmalar
İklime duyarlı e-yakıt üretimi için devrim niteliğinde bir projeye imza attıklarını belirten Dinçer, bu çerçevede Şili'de kurulacak pilot tesisin 2022 yılında yaklaşık 130 bin litre e-yakıt üreteceğini, bu tesisin, dünyanın ilk entegre, ticari ve endüstriyel ölçekli e-yakıt tesisi olacağını anlattı.
Dinçer, Siemens Gamesa ile birlikte yeşil hidrojene 120 milyon euroluk bir yatırım yapma kararı aldıklarını ve iklim krizini çözebilmek için rüzgar gücüyle hidrojen üretmeyi hedeflediklerini de bildirdi.
Siemens Energy olarak küresel ölçekte büyük projeler yürüttüklerini belirten Dinçer, "Yatırımlarımızın odağında inovatif teknolojilerle yeni ve daha sürdürülebilir çözümler üretmek yer alıyor. Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı sponsorluğunda Evonik ile iş birliği yoluna gittik. Proje çerçevesinde tıpkı bitkilerin güneş enerjisinden faydalanıp karbondioksit ve su kullanarak şeker üretmesi gibi Siemens Energy ve Evonik de karbondioksit ve su kullanarak kimyasal madde üreten bir pilot tesis kurdu. Tesiste üretim yapmak için gereken enerji, yenilenebilir kaynaklarla karşılanıyor. Bu tür yapay fotosentez, bir enerji deposu görevi görüyor ve böylece karbon döngüsünü kapatmaya ve atmosferdeki karbondioksit kirliliğini azaltmaya yardımcı oluyor." dedi.
Yorum Yazın