Türkiye ve Azerbaycan arasında 25 Şubat 2020 tarihinde Bakü'de imzalanan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Madencilik Alanında İş Birliğine Dair Anlaşma’nın onaylandığı 22 Nisan’da Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bu anlaşma kapsamında iki ülke de yenilenebilir ve temiz enerji ile enerji verimliliği alanında iş birliğini artırarak, bu alandaki projeleri desteklemek ve geliştirmek amacıyla yetkili kurumlarını ve yatırımcılarını ortak çalışmaya yönlendirecek. Böylece iki ülke arasında iş birliğinin arttırılması için çalışma grupları oluşturulacak.
Anlaşma ile beraber iki ülke, hidrokarbon ve petrokimya kaynaklarının geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin projelerde teknik iş birliği, yerbilimi ve rezervuar mühendisliğiyle ilgili projelerde iş birliği geliştirilmesi, hidrokarbonların aranması, üretimi, taşınması, işlenmesi, ticarileştirilmesi, dağıtımı ve ticareti ile petrokimya ve işlenmiş petrol ürünlerinin üretimi ve ticareti alanlarında ortak projelere imza atacak.
Bu projelerle birlikte; doğal gaz depolama tesislerinin, iletim altyapısının ve ilgili teknolojilerin inşası, rehabilitasyonu, geliştirilmesi, işletilmesi ve sıvılaştırılmış doğal gaz terminallerinin ve ilgili teknolojilerin inşası, rehabilitasyonu, geliştirilmesi, işletilmesi, yedek parçaların üretimi ve bakımı ile petrokimya ve petrol rafinerisi süreçlerinin derinleştirilmesi ve ham maddelerin daha etkin kullanım yollarının araştırılması için de iki ülke ortak hareket edecek.
Madencilik alanında da ortak projelere imza atmak isteyen Azerbaycan ve Türkiye, karşılıklı uzman görüşleri alınarak maden kaynaklarının aranması ve jeolojik araştırmalara yönelik iş birliği olanakları değerlendirilirken, madencilikle ilgili eğitim programları düzenlenecek ve en yüksek güvenlik emniyet, çevre koruma standartlarına uygun olan teknolojiyi ülkeler kazandıracak.
Özel ve kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarının, enerji ve maden sektörlerinde ortak girişimler ve şirket oluşturmaları da bu anlaşma ile desteklenecek. Bu anlaşma doğrultusunda iki ülke arasında şirketlerin birçok ortak proje yapması hedeflenmektedir.
Anlaşma 5 yıl devam edecek. Ülkeler 5 yıl sonrasında ise anlaşmayı devam ettirmek istedikleri takdirde ise takip eden 5 yıllık süreler için anlaşma yine geçerli olacak.
Yorum Yazın