Türkiye ile Kenya arasında “Enerji ve Hidrokarbon Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat” zaptının onaylanmasının uygun olduğuna dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti arasında 8 Nisan 2014'te Ankara'da imzalanan “Enerji ve Hidrokarbon Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, söz konusu mutabakat zaptının hükümleri Cumhurbaşkanı tarafından yürütülecek.
Türkiye-Kenya ilişkileri
Türkiye-Kenya ilişkileri, Kenya’nın 1963 yılında bağımsızlığını kazandığı günden bu yana gelişen bir seyir izlemektedir.
Türkiye-Kenya ikili ticaret hacmi 2018 yılında 227 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir (Türkiye’nin Kenya’ya ihracatı 208 milyon ABD Doları olmuştur). Ülkemiz Kenya’ya ağırlıklı olarak işlenmiş petrol ürünleri, demir-çelik, tarım ve kimya sanayine dayalı teknolojik ürünler ile gıda maddeleri satmakta; Kenya’dan ağırlık olarak çay, sebze tohumu ve deri sanayimizde kullanılan deri hammaddesi satın almaktadır.
2014 yılı Nisan ayında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti arasında enerji ve hidrokarbon ile ilgili görüşmeler yapıldı.
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta o yıllarda yaptığı açıklamasında ülkesindeki enerji açığını dile getirerek; “Ülkemizin yüzde 30-35’i elektriğe erişebiliyor. Bu oranı yüzde 80’e getirme niyetindeyiz. Burada Türkiye’den yatırımcılar için imkânlar var.” İfadelerini kullanmıştı. Uhuru Kenyatta ülkesindeki enerji ve hidrokarbon potansiyelinin yüksek olduğunu da belirtmişti.
Fotoğraf: twitter.com/TC_Nairobi
Yorum Yazın