Aksaray ili, Sultanhanı ilçesinde dünyanın en büyük doğalgaz deposunu inşa edilirken, Kızılırmaktan taşınan basınçlı su ile Tuz Gölü'nde bulunan tesislerin altına bir Eyfel Kulesi (300 metre) sığacak şekilde depolar inşa edildi, depo sayısı 40'a ulaştı.
Dünyanın en büyük doğalgaz depolama tesisinde 5 milyar metreküpten fazla doğalgaz depolanabilecek.
Yer altı tuz katmanlarını eritmek için 120 km uzaktan Hirfanlı Barajından borua hattı ile su getirilmiştir. Yer altına enjekte edilen su, tuzu eritip boşluk oluşturmaktadır. Tuzlu su çekilip, 40 km'lik boru hattı ile TuzGölü'ne boşaltılmıştır.
Alan büyük yer altı gaz depolarının oluşturulabileceği elverişli bir jeolojik yapıdadır. Yer altında dom tipi büyük tuz katmanları bulunur. Kullanılacak tuz katmanı 15 km uzunluk, 2-2.5 km kalınlık, yaklaşık 30 km2 alana sahiptir. Depolardaki basınç yaklaşık 210 bar olacaktır.
Yerin 1400 metre derinliğindeki tuzlar tatlı suyla eritildi, kaverna adı verilen 40 mağara oluşturuldu. 2023 yılında Türkiye’nin gaz depolama kapasitesinin yarısını karşılaması bekleniyor. Depolamada kullanılan elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 60'ı güneş enerjisinden karşılandı. Proje kapsamında kurulan 1 mWe gücündeki güneş enerjisi santrali ile enerji üretilirken, yıllık 878 ton karbon salınımı önlenerek sürdürülebilir, çevreci kalkınmaya katkı sağlanıyor.
Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, "Burada rezervlerinden çıkan doğalgazlar, burada tuz mağaralarının açılması suretiyle tekraren Aksaray'daki tesislerde depolanıyor. İlerleyen zamanlarda da kullanılmak üzere bu depolardan temin ediliyor" dedi.
Kaynak:
https://www.linkedin.com/posts/activity-6878714332717363200-8BIM/
Yorum Yazın